Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: “Επιλεκτική χρεοκοπία” δεν σημαίνει “χρεοκοπία”

- Advertisement -

Την αισιοδοξία του ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας που διχάζει την ΕΕ, θα δοθεί εγκαίρως και πάντως πριν τις 15 Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών…

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να «απενοχοποιήσει» όχι μόνο την τυχόν συμμετοχή και το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών στην λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά και αυτήν ακόμα την  πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ουσιαστικά αποσυνέδεσε τον όρο από «πιστωτικό επεισόδιο» αφού υποστήριξε πως, σε τέτοια περίπτωση, δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και δεν θα πληρωθούν όσοι πόνταραν στη «χρεοκοπία» της χώρας.
Όπως τόνισε, «η λέξη “επιλεκτική χρεοκοπία” τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος».

 Στο «κόλπο» μπαίνει όμως και η παροχή εγγυήσεων, σε περίπτωση που υπάρξει ένα «γενναίο» πακέτο σωτηρίας. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, αν και δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την γενική επίθεση στο ευρώ  «καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Η λύση που περιμένει ο κ. Βενιζέλος για την Ελλάδα είναι ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα για απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.

«Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».
Πρόσθεσε δε, επιτατικά ότι εμείς θέλουμε:

–   Απάντηση που θα καθησυχάζει τις αγορές
–   Λύση πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου
–    Πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

 Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η πολιτική συναίνεση ισχυροποιεί την Ελλάδα και πως «η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή».

Πάντως, στον ΚΤΕ οικονομίας του ΠΑΣΟΚ αργά την Τρίτη ο κ.  Βενιζέλος είπε ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου πρέπει να έχει βρεθεί ένα πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, την τουριστική κατοικία, τα φρουτάκια, τις φορολογικές ρυθμίσεις και τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες, ενώ από τις 22 Αυγούστου μέχρι την 1  Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για το νέο δανεισμό.

 

protothema.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog