Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δηλώσεις απόστρατου υποστράτηγου για την έκρηξη στη ναυτική βάση

- Advertisement -

«Φορτίο θανάτου» χαρακτήρισε το υλικό που φυλασσόταν στα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ο Κύπριος υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε να φιλοξενήσει το φορτίο με τα πυρομαχικά στο έδαφός της θα έπρεπε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η φύλαξή τους να είναι σύμφωνα με τις διαταγές, τις οδηγίες και τους κανονισμούς, που τηρούνται από την Εθνική Φρουρά.
Από την έκρηξη που σημειώθηκε, ανέφερε, φαίνεται ότι η φροντίδα για τη σωστή φύλαξη του υλικού δεν ήταν σύμφωνη με τις διαταγές.
Η εναποθήκευση τέτοιας φύσεως υλικών στα εμπορευματοκιβώτια, είπε ο κ. Πενταράς, γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη, σημείωσε, είναι ότι τα εμπορευματοκιβώτια πρέπει να βρίσκονται κάτω από υπόστεγα για να μειώνονται οι επιδράσεις των καιρικών συνθηκών και κυρίως της ηλιακής ακτινοβολίας. Δεύτερον, είπε, έπρεπε να υπάρχει απόσταση του ενός εμπορευματοκιβωτίου από το άλλο γύρω στα 60 μέτρα και ακόμη τα εμπορευματοκιβώτια να περιβάλλονται από χώμα και από αναχώματα, ώστε σε περίπτωση έκρηξης στο ένα, το ωστικό κύμα να μην μπορεί να επηρεάσει τα άλλα. Επίσης, ανέφερε ο κ. Πενταράς, στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων έπρεπε να υπάρχει εξαερισμός και το υλικό να διατηρείται σε ορισμένη θερμοκρασία και υγρασία.
Επίσης, υπέδειξε ότι θα έπρεπε να διατεθούν από το κράτος τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να γίνουν όσα έπρεπε για να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας.
Εξάλλου, για «δολοφονία» έκανε λόγο ο Πολύδωρος Νεοφυτίδης, θείος των διδύμων ναυτών- εθνοφρουρών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στη ναυτική βάση.
«Είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο», είπε ο κ. Νεοφυτίδης, «εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρίτιδα να φυλάσσονται σε χώρο της Εθνικής Φρουράς, δίπλα στα στρατευμένα νιάτα».
*tsantiri

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog