Ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και για να αποσπά ψήφους στις εκλογές, κατηγορεί τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων «Utrinski Vesnik».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν επιθυμεί ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα η θέση της οποίας στο θέμα της ονομασίας είναι σαφής: «Η Ελλάδα επιθυμεί λύση η οποία θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών. Προτείνουμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με τον οποίο θα γίνεται διάκριση μεταξύ της δικής σας χώρας και της ελληνικής Μακεδονίας. Και, οπωσδήποτε, η ονομασία αυτή πρέπει να ισχύει έναντι όλων. Αν ρωτήσετε τον ελληνικό λαό, σε ποσοστό 85-90% θα σας απαντήσει ότι ο όρος Μακεδονία δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο όνομα της χώρας σας. Αυτό πιστεύει ο κόσμος στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα αγνόησαν το πολιτικό κόστος, με στόχο να βρεθεί μια λύση. Αναμένουμε και τα Σκόπια να επιδείξουν το ίδιο θάρρος και ήδη έχουν αργήσει πολύ», δήλωσε.
Αναφορικά με την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή από τη μεριά του κ. Γκρούεφσκι αποτελεί όχι μόνο προβοκάτσια αλλά και πολιτική κίνηση εκτός πραγματικότητας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.
«Οποιοσδήποτε στον κόσμο που πήγε σε κάποιο σχολείο, θα θεωρήσει ότι τέτοια πράγματα δεν είναι σοβαρά. Ακόμη και στην Αφρική να ρωτήσετε κάποιον για τον Μ. Αλέξανδρο θα σας πει ότι ήταν Έλληνας που διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό ανά τον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κόσμος τον οποίο δημιούργησε ονομάζεται ελληνικός», συμπλήρωσε.
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη θεώρησε σωστή την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Οκτώβριο του 2008 σχετικά με το αίτημα της ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στη Συμμαχία και πρόσθεσε ότι η ελληνική θέση στο Βουκουρέστι είχε την υποστήριξη και άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
*newsbomb.gr