Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι σύγχρονοι Έλληνες εμιγκρέδες πηγαίνουν Αφρική

- Advertisement -
Στις χώρες της Αφρικής αναζητούν την τύχη τους πλέον οι Έλληνες, όπως γράφει ο Γιώργος Γεωργιάδης σε ρεπορτάζ του στο προσωπικό του blog, καθώς ο Έλληνας Πρόξενος στο Μπουρουντί το τελευταίο διάστημα δέχεται μια “στοίβα από αιτήσεις” για άδεια παραμονής και εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ανάμεσα στις “πιο δημοφιλείς” προορισμούς για εργασία, εκτός από το Μπουρουντί, συγκαταλέγονται η Ρουάντα, το Κονγκό και η Τανζανία.

“Στην πλειοψηφία τους, είναι συμπατριώτες μας, που έζησαν παλαιότερα στην Αφρική”, λέει στον κ. Γεωργιάδη ο Έλληνας πρόξενος στη Μπουτζούμπουρα, Γιώργος Κουκούλης.
“Τώρα ζητούν να επιστρέψουν, έχοντας χάσει όλη τους την περιουσία, σε επενδύσεις που έκαναν στη χώρα μας.”

Μάλιστα, το ρεπορτάζ φιλοξενεί και μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν προβεί στις σχετικές αιτήσεις, όπως για παράδειγμα αυτό του κ. Κώστα Σ.:

“Δούλεψα σκληρά στην Αφρική, λέει, κάνοντας εμπόριο σ’ ολόκληρη την επαρχία του Μπουρούντι. Ότι λεφτά μάζεψα, τα έφερα στην Ελλάδα, όπου άνοιξα ένα μαγαζί.

Τα πράγματα όμως άρχισαν να δυσκολεύουν με το άνοιγμα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Η χαριστική βολή, ήρθε με την οικονομική κρίση. Ξαφνικά βρέθηκα στο δρόμο, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη, χωρίς καν φίλους.

Αποφάσισα να επιστρέψω στην Αφρική, αν και γνωρίζω ότι οι συνθήκες δεν θα είναι ίδιες με αυτές που άφησα όταν πήρα την απόφαση να επαναπατριστώ.”

Όμως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ πλέον τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τους λευκούς ως προς την πιθανότητα κέρδους, καθώς πλέον τα πράγματα στην Αφρική έχουν αλλάξει, αφού οι ίδιοι οι ντόπιοι σπουδάζουν και αποκτούν τις τεχνογνωσίες εκείνες που τους κάνουν να στήνουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
*cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog