Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ντόμινο» εξελίξεων στην οικονομία

- Advertisement -

Εντείνεται το κλίμα
ανασφάλειας στις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη διαχείριση της κρίσης χρέους. Το απόγευμα της Τετάρτης ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την φημολογία στις αγορές και υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από Β+ σε CCC, που υποδηλώνει σημαντικό ρίσκο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις τρεις βαθμίδες πριν από την αξιολόγηση DDD, που σηματοδοτεί ότι μια χώρα έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε για την απόφαση του την αβεβαιότητα για τον ρόλο των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και την απουσία συγκεκριμένων όρων στο νέο πρόγραμμα.

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε στην υποβάθμιση ότι «είναι άξιο απορίας γιατί η Fitch προέβη στην σημερινή ανακοίνωσή της, παρότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι ήδη και αποφασισμένο και γνωστό».

«Η απόφαση  δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα» κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών.

Επιλεκτική χρεοκοπία «βλέπει» το ΔΝΤ

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτό είναι σίγουρο» είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη. Ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι «δομικές μεταρρυθμίσεις», ενώ επισήμανε ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι «ικανοποιητική» και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας της «μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης».

Την ίδια στιγμή στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεωρεί ενδεδειγμένη την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην έκθεση το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τον χειρότερο την πρόβλεψη του για την ύφεση και ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι 3% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012 παρά τα σκληρά μέτρα για περιορισμό και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Κομισιόν: «περίπλοκη η κατάσταση της Ελλάδας»

Σε τριμηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κομισιόν για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη, σημείωσε ότι παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο «περίπλοκη», αν ληφθεί υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό.

Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης.

Μελέτη της Ε.Ε. «βλέπει» αναδιάρθρωση πριν το 2013

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί της σύστασης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, το 2013, αλλά οι συνέπειές της θα εξαρτηθούν από τον τρόπο, που αυτή θα γίνει.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης, που ανέθεσε η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον τίτλο «Αναδιάρθρωση Χρέους: Συνέπειες για την Ευρωζώνη». Την έκθεση συνέταξε η Ανν Σίμπερτ, του πανεπιστημίου του Λονδίνου και του think tank CEPR.

Η περίληψη της έκθεσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε πως «το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και παρά την περί του αντιθέτου επιμονή μελών τού Εκτελεστικού Συβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολιτικών της ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα θα χρεοκοπήσει πριν αναλάβει ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας το 2013». Η μελέτη αυτή συζητά το πιθανό κόστος μίας πρόωρης χρεοκοπίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη. Συζητά τρόπους αναδιάρθρωσης, ώστε «μία τέτοια αναδιάρθρωση να μειώσει τις πιθανές ζημίες». Σημειώνεται πως η συντάκτης με τον όρο «χρεοκοπία» εννοεί πάντα την αναδιάρθρωση κι όχι την ολοκληρωτική στάση πληρωμών.

Όπως σημείωσε η μελέτη, «το κόστος μία πρόωρης αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα εξαρτάται από τον τρόπο χειρισμού. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί κοινή συναινέσει και δίκαιη κι αν οι ελληνικές τράπεζες δε χρειαστεί να καταγράψουν αμέσως τις ζημίες τους, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να βρει τον εαυτό της περίπου στην ίδια θέση που θα ήταν μια αντίστοιχη χώρα, η οποία δεν είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί άδικη και προκλητική προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς και θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί εκτός ευρώ και Ένωσης, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και την πολιτική κατάσταση».

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. s-spinos:

    ρε άντε να πνιγήτε αρχιληστές, τις δικές σας οικονομίες θέλετε να σώσετε και όχι των Ελλήνων πολιτών,και σ΄αυτό
    σας βοηθούν τα καθάρματα που βάλαμε να μας κυβερνήσουν.

  2. s-spinos:

    ρε άντε να πνιγήτε αρχιληστές,τις δικές σας οικονομίες
    προσπαθείτε να σώσετε και όχι των Ελλήνων εργαζόμενων,`
    και σ΄αυτό σας βοηθούν τα καθάρματα που βάλαμε να μας
    κυβερνήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog