Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν στα stress test

- Advertisement -
Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, όλες οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Φέτος τα stress test, είχαν πιο αυστηρές παραδοχές σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2010, καθώς το όριο αναφοράς διαμορφώθηκε σε 5% για τους σκοπούς της φετινής άσκησης έναντι 6% της περσινής άσκησης.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν τις εξής επιδόσεις:

Εθνική Τράπεζα:
Με επίδοση 7,7% η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ξεπέρασε με άνεση το κρίσιμο όριο του 5%.

Eurobank:
Με επίδοση 7,6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Alpha Bank: Με επίδοση 7,4% ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Τράπεζα Πειραιώς:
Με επίδοση 5,3% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Αγροτική Τράπεζα:
Με επίδοση 6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Τράπεζα Κύπρου:
Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Μarfin Popular Bank:
Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Όπως ανακοίνωσε όμως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, οκτώ τράπεζες απέτυχαν στα stress test (τεστ αντοχής.)

Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με την ΕΑΤ, οι οκτώ τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής, με συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.).

Το έλλειμμα του κεφαλαίου ήταν ακόμη μικρότερο από το έλλειμμα των 3,5 δισεκατομμυρίων των επτά τραπεζών που απέτυχαν πέρυσι.

Ωστόσο, η αρχή είπε ότι αυτό ήταν εν μέρει επειδή οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά ποσά πρόσθετων κεφαλαίων από την αρχή του έτους.

Συνολικά, περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων αυξήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Αν τα επίπεδα του κεφαλαίου από το τέλος του 2010 είχαν χρησιμοποιηθεί, τότε 20 τράπεζες θα είχαν αποτύχει στις δοκιμές.

Να σημειωθεί πως η ΕΤΑ δεν κατονόμασε αμέσως τις τράπεζες που απέτυχαν, ενώ τα αποτέλεσμα θα τα ανακοινώσει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Συνολικά στα τεστ αντοχής υποβλήθηκαν 90 τράπεζες από 21 χώρες.

Βενιζέλος: Ευνοϊκά τα αποτελέσματα των stress tests

Ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests).

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως “το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταπεξέρχεται“, παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια ήταν ακραία και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμα πιο αυστηρά.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Βενιζέλου, έχει ως εξής:

“Τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες θεωρητικές υποθέσεις και καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στα stress tests συμμετείχαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του τραπεζικού συστήματος, πάνω από το 90%. Οι πέντε τράπεζές μας είναι καθαρά πάνω από το όριο ή δίπλα στο όριο με διαφορά εκατοστού.

Όλα δε αυτά τα στοιχεία είναι στοιχεία που έχουν “παγώσει” τον Απρίλιο του 2011, στο μεταξύ όμως έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία καταγράφονται στην έκθεση, λαμβάνονται υπόψη, συγκροτούν την δεύτερη τελική στήλη κι εκεί όλες οι τράπεζες, με εξαίρεση μία, είναι πάνω από το όριο. Αυτή δε η μία κρατική τράπεζα -η Αγροτική- βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ. Τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, ήταν ακραία. Και για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ακόμα πιο αυστηρά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται. Έχει επαρκή κύρια βασικά ίδια κεφάλαια και εκπληροί τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, οι οποίες είναι ακόμη αυστηρότερες, γιατί τώρα πρέπει να ελεγχθούν και τα τυχόν επισφαλή δάνεια. Έχουμε, επίσης, διαμορφωμένους μηχανισμούς στήριξης. Έχουμε το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, έχουμε το Ευρωσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των κεντρικών τραπεζών όλων των κρατών-μελών.

Άρα, ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά φυσικά κανείς δεν επαναπαύεται.

Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, γιατί η αυτοπεποίθησή μας ως Έθνους και η πίστη στις δυνάμεις μας πρέπει να αντανακλάται και στην λειτουργία και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας.” 

*cosmo.gr
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. "Κόκκινη" κάρτα για Eurobank, ΑΤΕ από την Ευρωπαϊκή Αρχή
    Τσιπούρας Δ.
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/07/2011

    Με βαθμό κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκαν χτες Eurobank και Αγροτική (ΑΤΕ) από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων κινδύνων, ενώ προβιβάστηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις (Εθνική, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς).

    Πωλήσεις θυγατρικών και συγχωνεύσεις για να κάνουν "σέντρα" στο νέο πρωτάθλημα

    Η αποτυχία της Eurobank να πάρει προβιβάσιμο βαθμό αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους και δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά, αφού πήρε μέρος στις εξετάσεις χωρίς να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα στα θέματα που θα εξεταζόταν (κούρεμα 14% και αύξηση επισφαλειών κατά 50% λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους). Ευθύνες δημιουργούνται και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (προέρχεται από τα σπλάχνα των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών στην Ελλάδα), που γνώριζε εκ των προτέρων τα «θέματα» και δεν τις προετοίμασε κατάλληλα για να περάσουν τις εξετάσεις, ενώ σε όλους τους τόνους -μαζί του και η κυβέρνηση- κορυβαντιούσε για το ισχυρό και ανθεκτικό ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Με βάση τη βαθμολογία που ανακοινώθηκε, κάτω από τη βάση με τις σημερινές συνθήκες (ισολογισμοί για το 2010) βαθμολογούνται η Eurobank (4,9) και Αγροτική (-0,8), ενώ πολύ καλούς βαθμούς παίρνουν Εθνική (7,7), Alpha (7,4), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,5) και Πειραιώς (5,3). Με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα προχωρήσουν σε γενναίες κεφαλαιακές ενισχύσεις, που σημαίνει αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, πωλήσεις θυγατρικών και συγχωνεύσεις, ΟΛΕΣ οι εγχώριες τράπεζες παίρνουν πιστοποιητικά επιβίωσης. Έτσι, με το σενάριο αυτό και εφόσον όλα αυτά πραγματοποιηθούν μέχρι και το τέλος του 2012 (εξέλιξη που ήδη έχει δρομολογηθεί και από τις «κομμένες» τράπεζες), η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική 9,7, Alpha Βank 8,2 Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 7,1, Eurobank 7,6, Πειραιώς 6,3 και Αγροτική 6,0. Στη δεύτερη περίπτωση, οι έξι τράπεζες που έχουν περίπου 90% στο μερίδιο της ελληνικής αγοράς θα έχουν και περίσσευμα 5,05 δισ. ευρώ έναντι 2,44 δισ. ευρώ που είναι το πλεόνασμα για τις τέσσερις τράπεζες που προκρίθηκαν. Όλα αυτά βέβαια εφόσον το κούρεμα παραμείνει στο 14% και δεν προσεγγίσει δυσθεώρητα ποσοστά της τάξης του 40 με 50% που επιμένουν οι διεθνείς οίκοι.

    Τρέχουν τώρα

    Σπιντάρουν τώρα οι τράπεζες για να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς τα χτεσινά τεστ αντοχής από την Ευρωπαϊκή Αρχή αποκρυπτογράφησαν τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος και επέτειναν τον φόβο των απωλειών από ενδεχόμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Τα σενάρια για συγχωνεύσεις ώστε να προέλθουν ισχυρά σχήματα δίνουν και παίρνουν και στους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται ο εσπευσμένος γάμος της Eurobank με την Εθνική ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η αναβίωση του ειδυλλίου της ΑΤΕ με την Alpha.

    Η Alpha Βank ανακοίνωσε εσπευσμένα χθες την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ ακολουθώντας τις προτροπές της τρόικας και της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει Εθνική, Πειραιώς, Αττικής και Αγροτική.

    Από την πλευρά της η Eurobank, μετά την απορρόφηση της Δίας Επενδύσεων και την πώληση της Pollbank στην Πολωνία, ανακοίνωσε ήδη τη μείωση της συμμετοχής της στην Tefkenbank στην Τουρκία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Εθνικής, που διαθέτει το 20% του ποσοστού της στην τουρκική Finansbank, για να εξασφαλίσει ρευστότητα και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.

    Την ίδια ώρα, η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη θυγατρική της στην Αίγυπτο από τη Standard Chartered PLC.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog