Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα δελφινάκια του…Κορινθιακού!

- Advertisement -

Ένα θαλάσσιο καταφύγιο για τα δελφίνια έχει γίνει ο Κορινθιακός, καθώς – σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life «Θάλασσα» εκεί συναντώνται τα ζωνοδέλφινα, αποκλειστικά σε μεικτές ομάδες με τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, αυτό συμβαίνει μόνο περιστασιακά. Ο Κορινθιακός είναι πιθανότατα η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ένας πληθυσμός ζωνοδέλφινων ζει σε κλειστό κόλπο, απομονωμένος από άλλες πελαγικές περιοχές. Τα μεγάλα και απότομα βάθη – φτάνουν μέχρι τα 930 μέτρα – δημιουργούν ένα τέλειο κλειστό οικοσύστημα.

Στον Κορινθιακό όμως οι επιστήμονες κατέγραψαν και μια ακόμη πρωτοτυπία. Σύμφωνα με το tovima.gr και τον θαλάσσιο βιολόγο και υπεύθυνο θαλάσσιου περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς κ. Γιώργο Παξιμάδη, μόνο εκεί τα ζωνοδέλφινα ζευγαρώνουν με κοινά δελφίνια και προκύπτουν υβρίδια.

Τα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba) με μέσο μήκος 1,65 μέτρα είναι τα μικρότερα παγκοσμίως. Πρόκειται για… κοσμοπολίτικο είδος. Διαβιεί στο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών θαλασσών, σε βάθη έως και 200 μέτρα αν και είναι ικανό για πολύ μεγαλύτερες καταδύσεις. Παρατηρείται συχνά πολύ κοντά στις ακτές, όπως στις Βόρειες Σποράδες και στη Νότια Κρήτη.
*tromaktiko

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog