Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γενετικά προγραμματισμένοι για κακή διατροφή οι Ευρωπαίοι

- Advertisement -
Γενετικά προγραμματισμένοι να κάνουν ανθυγιεινή διατροφή είναι οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με έρευνα Σκωτσέζων ερευνητών.

Ειδικότερα, οι μελετητές του Πανεπιστημίου Αμπερντίν στη Σκωτία ανέφεραν πως βρήκαν έναν “γενετικό διακόπτη” που ρυθμίζει την όρεξη και τη δίψα και σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Ωστόσο, ανθυγιεινή διατροφή μπορούν να ακολουθήσουν και όσοι μεταναστεύουν από την Ανατολή στη Δύση!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Αλασντερ Μακ Κένζι «ο διακόπτης ρυθμίζει τις περιοχές του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να επιλέγουμε ποιες τροφές επιθυμούμε να καταναλώσουμε. Εάν ο διακόπτης αυτός υπερλειτουργεί τότε αναζητούμε λιπαρές τροφές και αλκοόλ. Το γεγονός ότι στους Ασιάτες ο διακόπτης δεν είναι τόσο ενεργός σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους μαρτυρεί ότι οι Ασιάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι διατροφικές συνήθειες των πρώτων Ευρωπαίων όταν η κατανάλωση τροφών με περισσότερα λιπαρά καθώς και αλκοόλ ήταν σημαντική για την επιβίωση τους το χειμώνα.

«Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα άτομα με πιο “αδύναμο” διακόπτη να μην ήταν σε θέση να επιβιώσουν σε σύγκριση με όσα διέθεταν διακόπτη με ισχυρότερη λειτουργία. Ετσι οι Ευρωπαίοι εξελίχθηκαν ώστε να προτιμούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά και αλκοόλ», υπογραμμίζεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of
Neuropsychopharmacology και το Βήμα.

Σημειώνεται ακόμη πως αρνητικές επιδράσεις των λιπαρών και του αλκοόλ για την υγεία που παρατηρείται πλέον στον πληθυσμό δεν είχαν την ίδια βαρύτητα σε παλαιότερες εποχές.

Τέλος, ο επικεφαλής της έρευνας  υπογράμμισε πως η γαλανίνη παράγεται και σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία ονομάζεται αμυγδαλή και ελέγχει τον φόβο και το άγχος. «Είναι ενδιαφέρον ότι ο διακόπτης ήταν επίσης ενεργός στην αμυγδαλή», είπε δείχνοντας πως οι κάτοικοι της γηραιάς ηπείρου είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη σε σχέση με τους Ασιάτες.

*cosmo.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog