Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Να κοπεί το χρέος, αλλιώς χρεοκοπείτε!»

- Advertisement -

Δεν πείθονται αγορές, αναλυτές και επενδυτές ότι έχει εκλείψει, πλέον, ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Έτσι, εν όψει της  επερχόμενης Συνόδου Κορυφής  της ΕΕ για το “ελληνικό ζήτημα”, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, απαιτώντας γενναίες αποφάσεις και άμεση ανάληψη δράσης, πρωτίστως  όμως την … παραδοχή πως η Ελλάδα είτε πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της είτε να χρεοκοπήσει!

Ενδεικτική η  δημοσκόπηση της Wall Street Journal, στην οποία  η πλειονότητα των αναλυτών που  έλαβαν μέρος εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί τελικώς να αναδιαρθρώσει  το χρέος της.

Στη δημοσκόπηση  της αμερικανικής εφημερίδας το ποσοστό εκείνων που θεωρούν μονόδρομο τη λύση αυτή είναι συντριπτικό: οι 48 από τους 49 αναλυτές απάντησαν πως θεωρούν αναπόφευκτη  μια ελληνική αναδιάρθρωση, καθώς το χρέος που καλείται να εξυπηρετήσει η Ελλάδα είναι “υπερβολικά υψηλό”, σε σημείο ώστε να μην αφήνει εναλλακτική: «Αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία»…

Οι αναλύσεις  δείχνουν ότι η Ελλάδα, ακόμα και  μετά από μια ενδεχόμενη δεύτερη  στήριξή της, θα χρειαστεί στο  άμεσο μέλλον να πληρώνει σε τοκοχρεολύσια  το 150% του ΑΕΠ της, δηλαδή μιάμιση  φορά τον πλούτο που παράγει κάθε χρόνο. Ακόμα κι αν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τηρηθεί κατά γράμμα, ακόμα κι αν μπορούσε η Ελλάδα να πουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία της, πάλι ΔΕΝ θα “έσβηνε” όλο το χρέος της. Συνεπώς, ένα “γενναίο κούρεμα” είναι η μόνη απάντηση στο αδιέξοδο!

Παράλληλα αρκετοί  -αν όχι όλοι- οι αναλυτές θεωρούν  ότι δίχως μια ριζική λύση η  κρίση δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά θα εξαπλωθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ αρκετοί  ακόμη υποστηρίζουν ότι θα “χτυπήσει” Ιταλία και Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο παραπέμπει σε πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες -με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα δε, με δημοσίευμα του Reuters, η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz, που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί “κούρεμα” κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Μία τρίτη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz, με το οποίο η εταιρεία φαίνεται να υποστηρίζει μία κατά 25% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
*protothema

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog