Την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών
Σταύρου Λαμπρινίδη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος απείλησε με πάγωμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας σε περίπτωση ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία το 2012 χωρίς να έχει λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό.
«Λίγο πριν την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, ο Τούρκος πρωθυπουργός “απειλεί” με πάγωμα τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, με σχέδια “Β” επίλυσης του Κυπριακού και, εν είδει ιδιοκτήτη κυπριακού εδάφους, με μη επιστροφή της Μόρφου και του Ριζοκάρπασου» σημείωσε ο κ. Λαμπρινίδης και πρόσθεσε:
«Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή. Αντί να επιδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί μάταια να υπαγορεύσει στην ΕΕ τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της».
Τόνισε ακόμη πως το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Παράλληλα επανέλαβε ότι “η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών, αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.