Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέες προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ

- Advertisement -

Συνεχίζει η Τουρκία
τις προκλητικές δηλώσεις για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2012, επιμένοντας πως δεν θα αποδεχθεί την προεδρία, αν δεν έχει βρεθεί μέχρι τότε λύση στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τα Κατεχόμενα για την αυριανή επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 o πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Δεν θα δεχτούμε την προεδρία στην ΕΕ της “Νότιας Κύπρου”, την οποία δεν αναγνωρίζουμε. Η ΕΕ έπρεπε να έχει σκεφτει τις συνέπειες όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Και συνέχισε: «Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι «τουρκική ειρηνευτική αποστολή» του 1974, όπως χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο, «αποτέλεσε την αναγέννηση των τουρκοκυπρίων».
Σε μήνυμά του προς τους τουρκοκύπριους, ο κ. Ερογλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναφέροντας ότι η ενότητα της Τουρκίας με τα κατεχόμενα δεν θα καταρρεύσει ποτέ και σημείωσε ότι το ψευδοκράτος οφείλει την ελευθερία και την ανάπτυξή του στην Τουρκία.
Ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι μια λύση διζωνική, που θα προνοεί «ισότητα και κυριαρχία και των δύο λαών» – κατά την έκφρασή του – καθώς και συνέχιση των εγγυήσεων από την Τουρκία.
Υποστήριξε ακόμα ότι τόσο η Τουρκία, όσο και το ψευδοκράτος, πιστεύουν στην επίτευξη θετικού αποτελέσματος από τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του χρόνου και διενέργεια δημοψηφισμάτων τους πρώτους μήνες του 2012.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog