Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θα πειστούν οι Γερμανοί; Κοντά σε συμφωνία ΕΚΤ, Ευρωζώνη και Αθήνα

- Advertisement -

Σε ένα σχέδιο τριών σημείων φαίνεται ότι έχει καταλήξει  για την αυριανή σύνοδο κορυφής  η Ευρωζώνη, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και  η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει τον συνδυασμό τριών ενεργειών:

Α) Της αγοράς ελληνικών ομολόγων από το ΕFSF από τη δευτερογενή αγορά και ενδεχομένως μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.
Β) Την εθελοντική μετακύλιση ομολόγων  που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας
Γ)  Τη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το αδύνατο σημείο του σχεδίου είναι ότι επιφέρει μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας, η οποία όμως είναι μικρότερη των 30 δισ. ευρώ, ποσό που πιθανώς θα θεωρήσουν οι αγορές ότι δεν δίνει αποτελεσματική λύση στην κρίση χρέους.

Το δεύτερο αδύνατο σημείο του σχεδίου είναι ότι προϋποθέτει σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία όμως είναι σε εθελοντική βάση και συνεπώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί στην έκταση που υπολογίζεται στο σχέδιο.

Στα θετικά της προωθούμενης λύσης  είναι ότι οι απώλειες που δημιουργεί  κινούνται μέσα στο εύρος των αντοχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς θεωρούνται διαχειρίσιμες. 

Η συγκεκριμένη λύση εκτιμάται αρμοδίως ότι είναι στο όριο του selective default, ακριβώς επειδή η μετακύλιση των ομολόγων είναι εθελοντική για τους ιδιώτες. Και, βεβαίως, είναι μία λύση που μπορεί να ανατραπεί στην πορεία προς τη Σύνοδο ή και στη διάρκεια αυτής…
*protothema.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog