Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το google βλάπτει τη μνήμη;

- Advertisement -

Θα μπορούσε το Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, να ελαττώνει τη μνήμη μας…;

Ενδεχομένως, λένε τέσσερις ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia, που πιστεύουν ότι οι δυνατότητες που δίνει το Google για γρήγορη αναζήτηση, μπορεί να «εκπαιδεύουν» τον εγκέφαλο να μη συγκρατεί πληροφορίες που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι μπορεί να τις βρει απλώς πατώντας το enter…

Σύμφωνα με άρθρο του Time, η έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, δείχνει πως όντως κάτι συμβαίνει…
Η έρευνα έχει τίτλο «Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips» (Επιπτώσεις του Google στη Μνήμη: γνωστικές συνέπειες του να έχεις τις πληροφορίες στα ακροδάχτυλα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, στο μέλλον, όταν θα είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε εύκολα τις πληροφορίες που θέλουμε, δε θα χρειάζεται να τις θυμόμαστε. Αντίθετα θα ενισχυθεί η ικανότητά μας να αναζητούμε πληροφορίες.

Η Betsy Sparrow, επικεφαλής της μελέτης τονίζει ότι οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης έχουν αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους θυμόμαστε τα πράγματα και ο εγκέφαλος μας βασίζεται και στο ίντερνετ, όσον αφορά στη μνήμη. Επισημαίνει ότι θυμόμαστε λιγότερες πληροφορίες, αλλά θυμόμαστε καλύτερα το πως μπορούμε να βρούμε την πληροφορία που θέλουμε.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, η απάντηση στο αν το Google χαλάει τη μνήμη, είναι «εξαρτάται».

Η μελέτη των επιστημόνων δεν αποδεικνύει ότι η μνήμη μας ατροφεί εξ αιτίας των μηχανών αναζήτησης. Αντίθετα, αλλάζει ο τρόπος που λειτουργεί η μνήμη, με αποτέλεσμα να μη θυμόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά τον τρόπο για να το βρούμε. «Οι μηχανές αναζήτησης γίνονται προεκτάσεις του εγκεφάλου μας» τονίζουν οι επιστήμονες.

Η κα. Sparrow τονίζει ότι εξ αιτίας αυτής της αλλαγής, είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον όσοι διδάσκουν να μην επικεντρώνουν τη διδασκαλία τους στην απομνημόνευση, αλλά στη μετάδοση ιδεών και τρόπων σκέψης.

skai.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog