Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μείωση του χρέους έως και 30% με αντάλλαγμα χρόνια λιτότητας

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Bloomberg
αναφέρει πως η υπό συζήτηση συμφωνία οδηγεί στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20%, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το 30%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ το χρέος ξεπερνά τα 350 δις.
Με τα δεδομένα του περασμένου Μαρτίου η εφαρμογή της σχετικής πρότασης μειώνει το ύψος του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ. Ενώ δεν έχει απαντηθεί ακόμα αν η συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει  την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεωκοπία.
Πάντως  σύμφωνα πάντα με πηγές των Βρυξελλών, ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλόντ Τρισέ φέρεται σήμερα πιο διαλλακτικός  και δήλωσε ότι θα δεχτεί τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ακόμα και αν υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης, διασφαλίζοντας έτσι τη ρευστότητα τους.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, που δεν θα μπορεί να βγει για πολλά χρόνια στις αγορές θα συνοδευτεί με αντίστοιχα χρόνια λιτότητας και δημοσιονομικούς ελέγχους από την Τρόικα.
Στο προσχέδιο συμφωνίας που διέρρευσε στο Reuters, η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά επτάμιση ως δεκαπέντε χρόνια “το ελάχιστο” τη διάρκεια των δανείων της σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και να μειώσει το επιτόκιο που τους ζητεί από 4,5% σε 3,5%.
Η προβλεπόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων αυτών είναι “από 15 χρόνια το ελάχιστο και μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια”, δήλωσε άλλος διπλωμάτης.
“Δεν πρόκειται για έκπληξη”, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποφασιστεί κατ’ αρχήν στις 11 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά απέμενε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.
Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, εκτός από την ελάφρυνση αυτών των όρων, νέα δάνεια από την πλευρά της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και μια συμβολή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ περάτωσαν το γεύμα εργασίας που είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλες και συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τόσο σε σχέση με το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.


Δηλώσεις Γιούνκερ για το ελληνικό χρέος by newsview

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog