Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία για την Ελλάδα, λίγο πριν την σύσκεψη

- Advertisement -

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μπροστά στον εφιάλτη κατάρρευσης του ευρώ μετά από δραματικές ολονύχτιες επαφές Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ, υπάρχει καταρχήν πλαίσιο συμφωνίας γα την σωτηρία της Ελλάδας που πρέπει όμως τώρα να εγκριθεί από τους 17 αρχηγούς κρατών.
Στις 14.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η πιο κρίσιμη σύνοδος Κορυφής για την τύχη της Ελλάδας. Νωρίτερα, σχεδόν ξημερώματα, είχε εκτυλιχτεί ένα πραγματικό θρίλερ, μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα “πακέτο” ενεργειών που αποφασίστηκε με σκοπό την σωτηρία της χώρας, το οποίο δεν θα αποφεύγει την “επιλεκτική χρεοκοπία” αλλά με την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναλυτικά, η λύση φέρεται να περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους αλλά και συμμετοχή ιδιωτών. Αυτό το τελευταίο οι οίκοι αξιολόγησης θα το εκλάβουν πιθανότατα ως «επιλεκτική χρεοκοπία» την οποία όμως θα χειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις διαρροές από την χθεσινοβραδινή συμφωνία Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ, ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτό και κυρίως το μέγεθος των ζημιών που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες καθώς μιλάμε για ένα σενάριο που δεν έχει ποτέ πριν εφαρμοστεί στην πράξη. Ανάλογα λοιπόν με το μέγεθος των ζημιών θα ακολουθήσει και η σχετική αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί να κάνουν οι τράπεζες.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog