Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκτενή δημοσιεύματα στη Γερμανία για την Ελλάδα

- Advertisement -

Εκτενές άρθρο φιλοξενεί το έγκυρο γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες κυρίως σε ό,τι αφορά στο ρόλο του Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Σταθερότητας, αλλά και στη δήλωση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ότι προωθεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει επίσης τον διευρυνόμενο ρόλο του EFSF και κάνει αναφορά, όπως και το Spiegel, στην επιδίωξη του Νικολά Σαρκοζί να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Επισημαίνει, δε, ότι η «εξήγηση» της Άγκελα Μέρκελ για αυτό είναι ότι «παρέχεται περισσότερη ασφάλεια για το κοινό νόμισμα και βάση για συνολική ευημερία».

Για «καλό συμβιβασμό» και «κατανομή των βαρών» μεταξύ ιδιωτών και φορολογουμένων μιλά η γερμανική εφημερίδα, Die Welt

Η Die Welt επικεντρώνεται στη συμμετοχή των ιδιωτών και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, φιλοξενώντας δήλωση συμβούλου του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γιόζεφ Ακερμαν, που υπογραμμίζει ότι «μας χτυπά σκληρά».

Πάντως, σημειώνει ότι πρόκειται για καλό συμβιβασμό και κατανομή βαρών μεταξύ ιδιωτών και φορολογουμένων.

Η Frankfurter Rundschau θεωρεί ότι «η Ευρώπη συνέρχεται», και η Berliner Zeitung διακρίνει επίσης «τη γέννηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου»

«Η Ευρώπη πρέπει ωστόσο να χειροκροτήσει, τουλάχιστον με το ένα χέρι», γράφει η οικονομική Financial Times Deutschland, η οποία προβλέπει «θερμό» φθινόπωρο, όταν θα χρειασθεί να συγκεκριμενοποιηθούν οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν χθες.

Αλλά τουλάχιστον, «πλέον κανείς δεν θέτει σε αμφισβήτηση το σύστημα, το ευρώ θα ζήσει», γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στην οποία πολλοί ευρωπαίοι εταίροι προσάπτουν ότι έθεσε προσκόμματα και καθυστέρησε τη λήψη των αποφάσεων, η Tageszeitung επιφυλάσσει τον εξής επαινετικό τίτλο: «Η Μέρκελ βάζει τη σφραγίδα της στο ευρώ».

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στον μηχανισμό αποτελεί επιτυχία, γράφουν η Die Welt και οι Financial Times Deutschland, όμως για την Berliner Zeitung, κατά τους τελευταίους μήνες, «κάθε θέση της καγκελαρίου για την κρίση του ευρώ ξεπεράσθηκε από τις μετέπειτα αποφάσεις».

Η εφημερίδα Bild, το ταμπλόιντ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, δεν συγκράτησε παρά μόνο ένα πράγμα από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής. «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι επίσημη: χθες συνέβη αυτό που η Bild είχε προβλέψει εδώ και καιρό», έγραψε.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog