Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Θα σωθεί τελικά η Ελλάδα;

- Advertisement -

Mε τίτλο “Will the second Greek bailout save the euro?
” το περιοδικό ΤΙΜΕ σε άρθρο του αναφέρεται στις σημαντικές αποφάσεις των 17 ηγετών για την Ελλάδα.
“Το συνολικό πακέτο που συμφωνήθηκε την Πέμπτη, περιλαμβάνει μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην προσέγγιση της Ευρώπης για την επίλυση της αποσταθεροποιητικής κρίσης του χρέους σε ευρώ.
“Θα λειτουργήσει αυτό το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας; Έχω τις αμφιβολίες μου”, σημειώνει ο συντάκτης.
Ο Michael Schuman βλέπει στα θετικά τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων.
“Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και  να εξοφλήσει τα υπολειπόμενα χρέη της”, αναφέρει.
Οι ηγέτες του ευρώ, συνεχίζει, συμφώνησαν στην αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και μείωσαν σημαντικά το επιτόκιο δανεισμού.
“Μέχρι εδώ καλά. Αλλά όλα αυτά θα λειτουργούν πραγματικά; Υπάρχουν πολλά άλυτα ζητήματα που, κατά τη γνώμη μου, να θέσουν ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο το ευρώ.
Η Ελλάδα μέχρι το 2014, θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ευτελές ποσοστό μόλις 7% του χρέους της”, σημειώνει.
Σημαντικό ρόλο, τονίζει, θα παίξει και η  “εθελοντική” συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή  ή πώληση ομολόγων με τους όρους του πακέτου.
Αναφέροντας πως το πακέτο για την Ελλάδα διευκολύνει τους όρους των δανείων διάσωσης και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και προσφέρει σε άλλες χώρες κάποια προληπτική χρηματοδότηση και βοήθεια, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία για το χειρισμό χρεωμένων μελών της Ευρωζώνης.
Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, οι ηγέτες της Ευρώπης θέλησαν να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές ότι αυτό το πακέτο για την Ελλάδα δεν θα αποτελέσει πρότυπο για  μελλοντικές συμφωνίες διάσωσης.
“Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εξειδικευμένη και μοναδική λύση.
Ωστόσο, με τον περιορισμό αυτής της συμφωνίας για την Ελλάδα μόνο, η κατάσταση στην υπόλοιπη ζώνη παραμένει θα αλλάξει ελάχιστα. Οι άλλες χώρες των PIIGS – η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία – εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χρέους τους και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις .
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα  παρακολουθούν και θα περιμένουν να δουν αν αυτές οι κυβερνήσεις μπορούν να χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματα, τον έλεγχο του χρέους τους και τις μεταρρυθμίσεις.
Με άλλα λόγια, το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδα δεν σημαίνει ότι δεν θα φέρει κι άλλες κρίσεις στην Ευρώπη”, καταλήγει.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog