«Η Γερμανία επέστρεψε στην Τουρκία αρχαίο άγαλμα της Σφίγγας όπως ζητούσε εδώ και πολλά χρόνια η Άγκυρα», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

«Η Σφίγγα του Μπογκαζκόι επέστρεψε στη γη μας μετά από 95 χρόνια. Αυτό το γλυπτό ηλικίας μεγαλύτερης από τρεις χιλιάδες χρόνια επεστράφη».
Το άγαλμα, που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και ανακαλύφθηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη των Χετταίων Χατούσα, ανατολικά της Άγκυρας, βρισκόταν στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο από το 1915.
«Το αντικείμενο πρέπει να εκτεθεί στην περιοχή της προέλευσής του, στη Χατούσα, το σημερινό Μπογκαζκόι, μετά από κάποιες εργασίες συντήρησης στην Κωνσταντινούπολη«, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.
Το γερμανικό υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει ότι η Σφίγγα θα επιστραφεί στην Τουρκία σε ένδειξη «καλής θέλησης, στο όνομα της γερμανοτουρκικής φιλίας«.
Τον Μάρτιο, ο Γερμανός υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νιούμαν είχε πει ότι το Βερολίνο θα επιστρέψει σύντομα το άγαλμα αυτό, μετά τις απειλές που είχε επισείσει ο κ. Γκιουνάι, ότι θα απαγορεύσει τις ανασκαφές των Γερμανών αρχαιολόγων στη χώρα, σε περίπτωση μη επιστροφής.
Η Γερμανία γενικά αρνείται να επιστρέφει τις αρχαιότητες, όταν αυτές έχουν αποκτηθεί με τον δέοντα (συνήθως όχι και τόσο νόμιμο) τρόπο.
Η Γερμανική αρχαιολογική σχολή, έχει μακρά παράδοση στις μεσογειακές χώρες. Ενώ το 1910, κατασκευάστηκε στο Βερολίνο το Μουσείο της Περγάμου για να στεγάσει τη ζωφόρο του μεγάλου βωμού της Περγάμου, στη δυτική Τουρκία, που ανακαλύφθηκε μεταξύ 1878 και 1886.
*tsantiri