Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάχη για τα… σκουπίδια στην Πελοπόννησο

- Advertisement -

Σκληρή κόντρα προέκυψε μεταξύ του δημάρχου Τρίπολης,
Γ. Σμυρνιώτη, και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, με αφορμή την άρνηση του δημάρχου να δεχτεί δεματοποιητή στα όρια του δήμου Τρίπολης, γιατί, όπως ανέφερε, δεν αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε, πως πρέπει να τοποθετηθούν οι δεματοποιητές, ως προσωρινή λύση, προκειμένου να κλείσουν οι χωματερές και κάλεσε τους δημάρχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η αντίδραση του δημάρχου Τρίπολης ήταν άμεση, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τους δεματοποιητές, από τη στιγμή που δεν αποτελούν μέρος μίας οριστικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και τόνισε ότι στο Κρανίδι ο δεματοποιητής που τοποθετήθηκε έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

«Το πρόβλημα του Κρανιδίου είναι καθαρώς διαχειριστικό» απάντησε ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε ότι η τοποθέτηση δεματοποιητών προβλέπεται στον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων).

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στην συζήτηση που έγινε παρουσία των δημάρχων της Αρκαδίας, είπε ότι το 2008 ήταν από αυτούς που αντέδρασαν στο σχέδιο του τότε περιφερειάρχη, Νίκου Αγγελόπουλου, για τους δεματοποιητές.

Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης επέμεινε ότι ο δεματοποιητής είναι κομμάτι της προσωρινής διαχείρισης, με το δήμαρχο Τρίπολης σταθερό στην άποψή του, να απαντά ότι, “το πρόβλημα δεν το λύνουμε με πρόβλημα”. Ο κ. Σμυρνιώτης εξήγησε ότι ο δήμος Τρίπολης δεν δέχεται τοποθέτηση δεματοποιητή, γιατί τα δέματα σκουπιδιών μετά λίγου διαστήματος “σκάνε” και δημιουργείται νέο πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι ο δήμος προχώρησε σε ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης, ενώ μελετά κάθε τρόπο και μέθοδο που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε, πως αν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις για το θέμα αυτό θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε ότι η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ξεκάθαρη εξαρχής και εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή.

Σύμφωνα με αυτή, «ευθύνη μας είναι η ολική διαχείριση των σκουπιδιών. Υπήρξε καθυστέρηση λόγω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά με τη μεταφορά των υπηρεσιών σε εμάς τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον. Τα τεύχη δημοπράτησης μάλιστα του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού είναι έτοιμα και θα προκηρυχτούν στο τέλος Αυγούστου» υπογράμμισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε «το μεγάλο μου στοίχημα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταστεί πρότυπη περιφέρεια αειφορίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία ανεξέλεγκτη χωματερή».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog