Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φιάσκο ο φράχτης στο Έβρο! Μας τον απαγόρεψαν οι Τούρκοι! (;)

- Advertisement -

Σε πόλεμο… ορυγμάτων εξελίχθη­κε τις προηγούμενες ημέρες το προσφιλές μας θέμα, που δεν είναι άλλο από τον φράχτη – φάντασμα του Έβρου. Κι επειδή δεν διεκδικούμε (ούτε μασάμε) δάφνες, θα ιστορήσου­με τις τελευταίες εξελίξεις, αφού προη­γουμένως ευλογήσουμε τα γένια μας…

Στο «Π» στις 2 Ιουνίου γράφαμε και περιγράφαμε συνοπτικά τους τρεις βα­σικούς λόγους για τους οποίους ο φρά­χτης προορίζεται να μείνει στο δημιουρ­γικό επίπεδο της… μακέτας.

«Καταρχάς» λέγαμε «οι οικονομικές υπηρεσίες δεν έχουν προϋπολογίσει εί­τε διαθέσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ! Κατά τον κ. Παπουτσή, όταν πλειο­δοτούσε υπό το βάρος της συγκυρίας και πριν από τις αναφορές άμεσες κι έμμεσες για πλωτά “ξενοδοχεία” ή για το οικιστικό Χόλιγουντ με υπερπολυ­τελή μπανγκαλόου, ο φράχτης θα είχε ανορθωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Λίγο πριν από την αρχικώς αναγγελθείσα ολοκλή­ρωση των έργων, ο Παπουτσής, αντί του φράχτη, παρουσίασε το… “μακέτο”. Κάτι είναι κι αυτό θα πείτε.

Δεύτερον, ακόμα και ως προοπτική, στην κατασκευή του φράχτη έχει αντι­ταχθεί, επικαλούμενη λόγους πολιτικού πολιτισμού και μάλιστα κατ’ επανάλη­ψη, η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ.

Τρίτον, “δεν υπάρχει σάλιο” που θα ’λεγε κι ο Λοβέρδος. Την ώρα που ανα­σήκωσε από την έδρα το σκαρίφημα -“μακέτο”, ο Παπουτσής δήλωνε ότι θα τεθεί στις επόμενες ημέρες το αίτημα της ένταξης του έργου στα προγράμ­ματα του ευρωπαϊκού ταμείου εξωτερι­κών συνόρων».

Ο αρχικός προϋπολογισμός του φρά­χτη ήταν 1,5 εκατομμύριο ευρώ και, στη διαδρομή που διανύθηκε μέχρι την κατάρτιση της μελέτης, έφτασε στα 5 εκα­τομμύρια και τώρα, σύμφωνα με πλη­ροφορίες, υπολογίζεται κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Πού όμως θα μπο­ρούσαν να βρεθούν;

Ξερό γιοκ

Κι εκεί που η πλάστιγγα πήγε να κλί­νει ελαφρώς προς την πλευρά Παπου­τσή, ήρθε ο αστάθμητος και «ανυπολό­γιστος» μέχρι τότε παράγοντας να μας τραβήξει το αυτί. Πάνω που πήγε να γίνει μεταστροφή των κουτόφραγκων και η «δύστροπη» Μάλστρομ να αρχίσει να κατανοεί την αδήριτη – μεταξύ ανε­φάρμοστων επίσης αρκετών άλλων μέ­τρων – αναγκαιότητα κατασκευής του φράχτη ως ενός μέτρου που θα συμβά­λει στην απόκρουση των κυμάτων της παράνομης εισόδου, ήρθε – λένε καλά ενημερωμένες πηγές – το υπουργείο Εξωτερικών να βάλει ταφόπλακα στο τείχος.

Τι συνέβη; Σύμφωνα με διάφορα σάιτ που μετέδωσαν τις σχετικές πληροφο­ρίες, που δεν διαψεύστηκαν, τα καρντάσια από το ομόλογο ΥΠΕΞ Τουρκίας τους σφύριξαν στο δικό τους αυτί τα… χαμπέρια ότι φράχτης γιοκ. Γιατί δεν συμφωνούν να έχουν έναν φράχτη στα 12,5 χιλιομέτρων χερσαία δυτικά σύνορά τους με την Ελλάδα και κατ’ επέ­κταση με την Ευρώπη. Τον εξέλαβαν εν­δεχομένως ως παραβίαση της εθνικής τους κυριαρχίας.

Και πάνω άρχισε να γίνεται της κακο­μοίρας.

Λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις, ο στρατός ανέλαβε πρωτοβουλίες. Συ­νεργεία σκαπανέων έπιασαν δουλειά κι άρχισαν τη διάνοιξη τάφρου βάθους 7 μέτρων, πλάτους 30 και μήκους 20 χιλιομέτρων, με το πρόσχημα της κατα­σκευής της ως απαραίτητου αντιαρματι­κού έργου, αλλά βέβαια και ως φυσικό εμπόδιο για τους λαθρομετανάστες. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή, προκειμένου ν’ απομειωθεί η εθνική υπαναχώρηση.

Του παραμυθιού το νήμα άδραξε ο αρμόδιος εν θέματι εκπρόσωπος της Νουδούλας Θανάσης Νάκος, ο οποίος υπέβαλε το σχετικό ερώτημα στον Πα­πουτσή: «Φτάνουμε έτσι σήμερα, στα μέσα Ιουλίου, και το έργο όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά, αντίθετα, ακό­μη δεν έχει ξεκινήσει! Και το πιο ανησυ­χητικό είναι ότι όλο και περισσότερα δη­μοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι η κατασκευή του εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση, είτε γιατί δεν συμφω­νεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είτε γιατί το έργο δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε γιατί δεν συμφωνεί με την κατασκευή του η τουρκική κυβέρνηση!

Μπορεί τελικά η κυβέρνηση να μας εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει με το έργο κατασκευής του φράκτη στον Έβρο; Θα κατασκευαστεί ή ματαιώθη­κε;».

Τι απάντησε ο αθεόφοβος υπουρ­γός (φευ!) Προστασίας του Πολίτη; «Το άγχος, ο αντιπολιτευτικός οίστρος της Ν.Δ. και η άκριτη υιοθέτηση κάθε ανυ­πόστατης πληροφορίας είναι κακοί σύμβουλοι στην άσκηση του κορυφαί­ου καθήκοντος του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα που απαιτούν εθνική προσπά­θεια». Τρεις λαλούν κι οχτώ χορεύουν δηλαδή.

Άλλο που δεν ήθελε ο Νάκος για ν’ αποφανθεί με στόμφο ότι «ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Παπουτσής, για την “ταμπακιέρα” δεν είπε κουβέντα». Ήθελές τα κι έπαθές τα.

Η ευημερία της μετανάστευσης

Την ώρα που οι πολιτικοί μας ταγοί σφά­ζονται για τον φράχτη – φάντασμα μέσα στα ορύγματα της αντιπαράθεσης, ο στρατός δι­ανοίγει τάφρους και ο πολυδιαφημισμένος Frontex παρελαύνει στα σύνορα, η άφευκτος μοίρα άλλα δείχνει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυ­νομίας, στο πεντάμηνο του 2011 παρουσιάζεται αύξηση άνω του 30% στις εισόδους από τον Έβρο σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, ενώ έγκυρες πληροφορίες σημει­ώνουν ότι τον Ιούνιο η στατιστική ψαλίδα… άνοιξε κι άλλο! Η κατάσταση περιγράφεται ως τραγική και τα αρμόδια στελέχη της αστυ­νομίας που αναδιφούν στα σχετικά στοιχεία, μιλούν για ξέσπασμα καταιγίδας. Όπως διαπιστώνεται στον πίνακα, οι αριθ­μοί σε όλους τους μήνες είναι προς τα πάνω, με εξαίρεση τους «ισοδύναμους» Μαρτίους. Είναι χαρακτηριστικό και εξόχως διαφωτιστι­κό ότι το πεντάμηνο του 2010 είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα 9.843 πρόσφυγες, ενώ φέτος στο ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στους 12.460. Κι επειδή η τάφρος και το βάρος της φύ­λαξης έχει ριχτεί στα 12,5 χιλιόμετρα της χερσαίας συνοριακής ζώνης, τα καραβάνια των κολασμένων μπαίνουν πλέον από τα ποτάμια σύνορα καθώς η στάθμη του πο­ταμού τον έχει καταστήσει βατό σε συγκε­κριμένα σημεία, τα οποία αξιοποιούνται κατάλληλα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
*tromaktiko

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog