Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δείτε τι είναι το στυρένιο που θέλουν να εγκαταστήσουν στους Αγίους Θεοδώρους

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον δρα Νίκο Κατσαρό, επιστημονικό συνεργάτη του «Δημόκριτου», π. πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), π.γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας και π. πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το στυρένιο ή στυρόλιο ή αιθενυλοβενζόλιο ή βινυλοβενζόλιο ή φαινυλοαιθένιο ή φαινυλοαιθυλένιο ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών υδρογονανθράκων…

Είναι άχρωμο υγρό, με χαρακτηριστική γλυκιά οσμή. Αποτελεί μονομερές των πολυστυρολίων και πολλών συμπολυμερών. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών. Είναι πολύ τοξική ουσία. Εκλύεται στον αέρα και προκαλεί μια σειρά από μόνιμες βλάβες στον άνθρωπο (καρκίνο στους λεμφαδένες, λευκαιμία, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις και τερατογενέσεις). Θεωρείται επικίνδυνο, κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα.

Αμέσως προκαλεί δερματοπάθειες, ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό, βήχα, νευρικά συμπτώματα, ίλιγγο, τάση εμετού, πονοκέφαλο, αδυναμία, τη λεγόμενη «ασθένεια του στυρενίου», πνευμονικό οίδημα, λιποθυμίες, κώμα, καρδιακές αρρυθμίες κ.ά. Ακόμα προκαλεί σπαστική παράλυση, μυϊκή ατονία, ηπατικές και νεφρικές βλάβες, ξηροδερμία και ρωγμές στο δέρμα, βλάβες στα μάτια, μείωση της ακοής.

Τις ίδιες εκτιμήσεις για την τοξική ουσία εκεί κάνει και το Γραφείο Χημικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας και η Διεθνής Εταιρεία για την έρευνα του καρκίνου.

Η Μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης του συγκεκριμένου χημικού προϊόντος είναι δυνατόν να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Seveso-ΙΙ.

Τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών.

Στο Ντέμπελετς

Πρόσφατο παράδειγμα των επιπτώσεων του στυρενίου ήταν η εκκένωση της πόλης Ντέμπελετς, 230 χλμ. ανατολικά της Σόφιας, από τις αρχές, έπειτα από διαρροή τοξικών από ανατροπή τουρκικού βυτιοφόρου, που μετέφερε συνολικά 20 τόνους στυρενίου και είχε προορισμό τη Ρουμανία. Και απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους 2.000 άτομα από τους 4.500 κατοίκους, που διέμεναν εκεί. Η περιοχή γύρω από τον τόπο του ατυχήματος αποκλείστηκε σε… ακτίνα 200 μέτρων, ενώ διεξάγονταν συνεχείς μετρήσεις για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Από τέτοιους καρόδρομους θα μεταφέρονται 6.000 τόνοι χημικών το χρόνο

enet.gr

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. KAΡΚΙΝΟ-ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ-ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ Κ.Λ.Π…………..
    ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΤΥΡΕΝΙΟ….
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑ ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΑΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ …..
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ…ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!!!!!!!!!!!!

  2. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ !!!

    ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ, ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.

    ΚΕΡΑΤΙΩΤΗΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog