Να αποδείξουν οτι είναι τυφλοί πρέπει τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον κάτοικοι της Ζακύνθου οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα τυφλότητας, αφού το Υπουργείο Υγείας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης...

Στην αρχή πίστεψαν ότι ο μεγάλος αριθμός τυφλών που αποκαλύφθηκε στη Ζάκυνθο οφειλόταν σε κάποια επιδημία που είχε χτυπήσει το νησί, πριν από χρόνια.

Αλλωστε, οι περισσότεροι τυφλοί είχαν έγγραφα, πιστοποιητικά και λάμβαναν επί σειρά ετών προνιακά επιδόματα από βρεφική ηλικία. Στα πιστοποιητικά έγραφαν ότι είναι τυφλοί εκ γενετής. Δεν είδαν ποτέ το φως τους.

Έλα όμως που το μεγάλο ποσοστό τύφλωσης που εμφάνιζε το νησί αυτό κίνησε την προσοχή του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, του υπουργείου Υγείας, αλλά και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δύο υπουργεία έψαχναν να ανακαλύψουν γιατί στο νησί αυτό τόσοι πολλοί τυφλοί, πλην όμως δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την αιτία του κακού. Μέχρι που έλεγξαν τα πιστοποιητικά των τυφλών και εκεί τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη.

Δεκάδες απ΄αυτούς έχασαν το φως τους με γνωμάτευση μίας υγιεινομικής επιτροπής που είχαν ορίσει οι πολιτικές αρχές της χώρας και, κατά σύμπτωση, πάντοτε σε προεκλογική περίοδο!

Τον έλεγχο ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία που ανακάλυψε ήταν συντριπτικά:

Από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί: «Το 2% του πληθυσμού εμφανιζόταν ότι είναι τυφλό», βεβαίωσε ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης.

‘Ετσι άρχισαν οι έλεγχοι και οι επανακρίσεις όσων δηλώνουν τυφλοί. Από τα έως τώρα στοιχεία βγαίνουν, λένε, θεαματικά αποτελέσματα και αναμένεται να πέσει βαρύς ο πέλεκυς σ΄ όσους έχουν παρανομήσει.

Τα προνοιακά επιδόματα κοστίζουν στον φορολογούμενο περί τα 6,4 δισ. ευρώ ετησίως.
«Όσοι δεν τα δικαιούνται ή τα απέκτησαν με ψευδή παραστατικά θα τα χάσουν και θα πληρώσουν και πρόστιμο, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να τα εισπράξουν αυτοί που πρέπει», λέει ο κ. Μπόλαρης.

Πριν από δύο ημέρες το Υπουργείο Υγείας έστειλε σχετικό έγγραφο στην Διεύθυνση Υγείας Πρόνοιας Ζακύνθου με το οποίο καλούνται τα άτομα που παίρνουν επίδομα να μεταβούν για επενεξέταση στο Αττικό Νοσοκομείο και στο Οφθαλμολογικό Τμήμα.

Όλοι θα ελεγχθούν εκ νέου από γιατρό της Οφθαλμολογικής κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου μέσα στο Σεπτέμβριο μήνα. Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης θα γνωστοποιηθούν σε Υπουργείο, Εισαγγελέα Ζακύνθου, Δήμο Ζακυνθίων και Τμήμα Πρόνοιας του νομού.
*newsit.gr