Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Το νερό …νεράκι» θα πουν από Σεπτέμβριο οι πολίτες

- Advertisement -

Το νερό νεράκι θα πουν από Σεπτέμβριο οι πολίτες
. Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% τελικά δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το εμφιαλωμένο νερό, με την τιμή του από τον επόμενο μήνα να παίρνει την ανιούσα, αφού πλέον θα φορολογείται με ΦΠΑ 23%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β.Αγγελόπουλου στη «δημοκρατία», το υπουργείο Οικονομικών είχε αποκρύψει τεχνηέντως, για να αποφύγει τις αντιδράσεις, από το αρχικό κείμενο τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, αλλά σε διευκρινιστική εγκύκλιο έχει τοποθετήσει και το εμφιαλωμένο νερό στα προϊόντα που μετατάσσονται από την 1η Σεπτεμβρίου στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Η ίδια εγκύκλιος, όμως, κρύβει και ένα πρόσθετο χαράτσι για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Οπως προκύπτει ξεκάθαρα από τη σχετική εγκύκλιο, αντί για 13% θα υπολογίζεται συντελεστής ΦΠΑ 23% στα ακόλουθα προϊόντα:
1. Στα νερά, στα οποία ανήκουν τα μεταλλικά και αεριούχα νερά με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα.
2. Σε όλα τα μη αλκοολούχα ποτά.
3. Στα αεριούχα νερά ή τεχνητά μεταλλικά νερά.
4. Στα έτοιμα ροφήματα και τα αναψυκτικά. Μάλιστα, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι ως έτοιμα ροφήματα νοούνται όσα παρασκευάσματα έχουν ως βάση τους τον καφέ ή το τσάι.
5. Στους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω αλλαγές αφορούν μόνο προϊόντα που πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Από 1ης Σεπτεμβρίου όμως, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μαζικές αυξήσεις των υπηρεσιών εστίασης, λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Στο εξής το φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες θα είναι πιο ακριβό, ενώ το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στο φαγητό που προσφέρουν οι εταιρίες delivery.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ρητά ότι ο ΦΠΑ 13%, που επιβάλλεται για το συγκεκριμένο καύσιμο, θα υπολογίζεται και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Στην ουσία, λοιπόν, τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανσή τους τον χειμώνα θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να πληρώνουν φόρο για τον φόρο, χάνοντας έτσι τις ευεργετικές επιδράσεις από την όποια μειωμένη τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου έναντι του πετρελαίου.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog