Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη

έπαψε πλέον να αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Η επιδείνωση των όρων δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία, όπου τα «περιβόητα» σπρεντ ήδη έχουν ξεπεράσει τις 400 μονάδες, δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ.

Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να καθορίζουν τις εξελίξεις, τρέχουν λαχανιασμένοι πίσω από τις αγορές. Αντί να αναζητήσουν μία βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος χρέους, αρκούνται σε ημίμετρα, βάζοντας μπροστά, ως πειραματόζωο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη χώρα μας. Είναι σαφές ότι εάν διατηρηθεί η ίδια κατάσταση στις αγορές ομολόγων, τότε Ισπανία και Ιταλία δεν θα μπορέσουν να δανεισθούν για την κάλυψη των αναγκών τους, οδηγώντας την ευρωζώνη σε πρωτοφανή κρίση.
Η θέσπιση μίας συνολικής αντιμετώπισης του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων είναι πλέον αναγκαία, πριν η κατάσταση ξεφύγει από τα χέρια των πολιτικών και αναλάβουν δράση τα γεράκια των αγορών.
Σ’ αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε στοιχειώδεις όρους για την αναπτυξιακή θωράκιση της οικονομίας, με αποτέλεσμα η ύφεση να «καίει» όλες τις θυσίες των εργαζομένων.
Ο Προϋπολογισμός έχει εκτροχιασθεί, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και η αναζωπύρωση της διεθνούς κρίσης επιδεινώνει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση επιμένει ότι με την ίδια οικονομική πολιτική και την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου η χώρα θα βγει από την κρίση. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη οικονομική ανάλυση για να αποδειχθεί ότι εάν δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου τότε η Ελλάδα θα βυθισθεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων…
ET