Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κόβονται τα επιδόματα της πρόνοιας λόγω σκανδάλων

- Advertisement -
Ύστερα από τις αποκαλύψεις για παροχή επιδομάτων τύφλωσης σε άτομα που βλέπουν κανονικά, αλλά και για καταβολή συντάξεων σε…νεκρούς, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε εξορθολογισμό στον τρόπο απονομής των επιδομάτων πρόνοιας…
Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος, σε συνέντευξη τύπου και με αφορμή τον αριθμό των ανθρώπων που δήλωναν “τυφλοί” στη Ζάκυνθο τόνισε πως θα προχωρήσει άμεσα η ενοποίηση των διασπασμένων μητρώων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός του καταλόγου των δικαιούχων.
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης,σήμερα δίνονται 6,2 δισ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία, όμως, δεν ξέρουμε που πηγαίνουν. Υπάρχουν καταγγελίες για συντάξεις “μαιμού”, στη Ζάκυνθο “τυφλός” οδηγεί ΙΧ, άλλος λαμβάνει προνοιακά επιδόματα από διαφορετικές νομαρχίες ή μπορεί να λαμβάνει δύο μορφών επιδόματα από την ίδια νομαρχία. Στον νομό Χανίων εμφανίζονται ανάπηροι 24% του πληθυσμού”.
Ο κ. Λοβέρδος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για “όργιο πελατειακού κράτους στις περιφέρειες”.
Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει καταγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται γνωστό πού πηγαίνουν τα χρήματα και πόσοι είναι οι δικαιούχοι.
Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά ιδρύματα, ο υφυπουργός είπε ότι σήμερα υπάρχουν ιδρύματα άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, υπάρχουν ιδρύματα που χτίστηκαν για φυσική αποκατάσταση και λειτουργούν ως “χρονίως πασχόντων” και το αντίστροφο.
Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, η ηγεσία του υπουργείου μελετά, τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) που υπάρχουν και τα οποία υπολειτουργούν, να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας.
Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν πως 52 εκατ. ευρώ στοιχίζει στα ασφαλιστικά Ταμεία η φυσική αποκατάσταση σε ιδιωτικά κέντρα.
Τα “μικρά Νοσοκομεία“, όπως χαρακτήρισε τα ΚΑΦΚΑ, ο κ. Μπόλαρης, με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα συνδεθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) και θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σε όσους έχουν ανάγκη.
Επίσης, θα προχωρήσει και η συνένωση των προνοιακών ιδρυμάτων με δικτυακή μορφή. Θα υπάρχει ένα κεντρικό ΔΣ για τα ομοειδή ιδρύματα της καλλικρατικής περιφέρειας.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ναι έτοιμο ως τα μέσα Αυγούστου.
*cosmo.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog