Ο οίκος Standard & Poor’s
ανακοίνωσε την υποβάθμιση της βαθμίδας αξιολόγησής του για το μακροπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ, κατά μια βαθμίδα, από το AAA στο AA+, επικαλούμενος τις ανησυχίες για το έλλειμμα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία “έπιασε” ουσιαστικά απροετοίμαστη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ οι επιδράσεις της αναμένονται απρόβλεπτες για την μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Είναι πιθανό η υποβάθμιση αυτή να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Εξάλλου τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
Η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, τονίζει ο οίκος Standard & Poor’s σε ανακοίνωσή του, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες. “Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση, υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους”, ανέφερε ο S & P στο σχετικό ανακοινωθέν του.
Σημειωτέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούνταν στην βαθμίδα AAA από τον Standard & Poor’s αδιαλείπτως από το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody’s, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα -επίσης- αδιαλείπτως.
Κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου Standard & Poor’s, ανέφερε ότι ήταν καθήκον της εταιρείας του να πάρει αυτή τη δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση.
“Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση” δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P.
Ο Μπιρς παραδέχθηκε ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης επηρεάστηκε από την αλλαγή στις “πολιτικές δυνάμεις” της Ουάσιγκτον, κάτι που εμπόδισε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πιο περιεκτικό σχέδιο για την μείωση του ελλείματος.
“Από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής, η διαδικασία έχει αποδυναμωθεί και έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμη από ότι ήταν” σημείωσε.
Ο Μπιρς πρόσθεσε ότι στην απόφαση του οίκου Standard & Poor’s συνέβαλε ακόμη η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα.
“Η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι πίστευαν όλοι πριν από ένα χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ανάκαμψη να συνεχίσει να είναι αδύναμη” ανέφερε.