Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κρίση.. αποτέλεσμα της ανεπάρκούς ηγεσίας

- Advertisement -
Η νέα οικονομική κρίση

που ξέσπασε μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s αποκαλύπτει πλήρως την ανεπάρκεια της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ευρωζώνης επί μήνες κρύβονταν πίσω από την Ελλάδα για να υποστηρίξουν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά όταν γνώριζαν ότι η ρίζα του κακού βρισκόταν στα τοξικά χαρτοφυλάκια των μεγάλων πιστωτικών ομίλων.
Με την πολιτική τους φλυαρία και τη διαχειριστική τους ανικανότητα έχασαν το παιχνίδι από τα μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία είχαν λάβει τη στήριξη των κυβερνήσεων το 2008 προκειμένου να μη χρεοκοπήσουν και τώρα ποντάρουν στην κατάρρευση των κρατών για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους μέσω των CDS και των spreads. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι από τη στιγμή που η S&P τόλμησε να θίξει το «γόητρο» της αμερικανικής οικονομίας δεν θα αργήσει η στιγμή να επαναξιολογήσει τα τρία Α σε χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία και η Βρετανία.
Όσο για το Βερολίνο, ακολούθησε εθνική και πολλές φορές κομματική πολιτική. Τώρα το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα χτυπήσει τη Γερμανία στην καρδιά της, που είναι ο εξαγωγικός χαρακτήρας της οικονομίας της. Οι πολιτικοί απέτυχαν πλήρως στην κόντρα τους απέναντι στις αγορές.
Εάν δεν θεσπίσουν άμεσα κανόνες για τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, που λειτουργούν ως όπλα μαζικής καταστροφής, και ταυτόχρονα δεν δουν κατάματα το πρόβλημα χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων και την κεφαλαιακή ενίσχυση των διεθνών τραπεζικών ομίλων, τότε δεν θα έχουμε πλέον κυβερνήσεις αλλά πορίσματα οίκων αξιολόγησης.
ET

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog