Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενισχύεται η άποψη να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

- Advertisement -

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης» η εφημερίδα International Herald Tribune αναφέρεται σε σχόλια και εκτιμήσεις επιφανών Γερμανών οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προς όφελος όλων», ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν την ίδια τύχη για Πορτογαλία και Ιταλία…

Η εφημερίδα αναπαράγει τις θέσεις του Hans-Werner Sinn, προέδρου του Ινστιτούτου Ifo, του Ludwig Maximilian University του Μονάχου, από άρθρο του που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες.
«Θα ήταν καλύτερο για όλους τους ενδιαφερομένους, και ειδικότερα για την Ελλάδα, εάν η χώρα εγκατέλειπε προσωρινά την ευρωζώνη», σημειώνει ο Sinn. «Η συνεχής χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα, περιορίζει τα κίνητρα της χώρας για να αναδιοργανώσει την οικονομία της, ενώ την ίδια στιγμή το γεγονός αυτό ωθεί την Ευρώπη στο να λειτουργεί ως ένα είδος ένωσης μεταφοράς χρημάτων, όπου οι ισχυρότερες χώρες βοηθούν τις ασθενέστερες» προσθέτει.
Όμως σε νομικό επίπεδο, δεν υπάρχει στην ΕΕ η θεσμική πρόβλεψη για την διαδικασία με την οποία μπορεί να γίνει η έξοδος ενός κράτους-μέλους από την ευρωζώνη και κατά συνέπεια «η Ελλάδα θα πρέπει να αποσυρθεί οικειοθελώς», σημειώνεται. Εφόσον δε, τα υπόλοιπα κράτη σταματήσουν να χορηγούν στήριξη τότε η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή.
Για άλλους όμως οικονομικούς αναλυτές, μη Γερμανούς, η ιδέα ότι ένα κράτος θα πρέπει να τεθεί υπό πίεση ώστε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, χαρακτηρίζεται ως «πράξη αμέλειας και σκληρότητας».
Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και δεν θα έχει στη διάθεσή της ένα ισχυρό νόμισμα με το οποίο θα μπορεί να εισάγει σημαντικά αγαθά, όπως πετρέλαιο ή ακόμη και τρόφιμα.
Επιπλέον, η ευρωζώνη στο σύνολο της θα δεχόταν πλήγμα, καθώς οι επενδυτές θα εξέφραζαν ανησυχία για την κατάρρευση της νομισματικής ένωσης, ίσως ακόμη και της ίδιας της ΕΕ.
«Είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και για άλλα κράτη να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, γεγονός που θα έκανε τις αγορές να αναρωτιούνται για το κατά πόσο έχει νόημα η όλη ιδέα του ευρώ», σχολιάζει ο Silvio Peruzzo, οικονομικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland. Στο ίδιο πνεύμα, ο Charles Wyplosz, καθηγητής οικονομικών του Graduate Institute της Γενεύης, χαρακτηρίζει την ιδέα «ανόητη» και σημειώνει ότι «κανείς δεν θα είχε όφελος από αυτήν».
Στη Γερμανία όμως η ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κερδίζει έδαφος και μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.
«Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία προσαρμογής (μετά την έξοδο), αλλά εν συνεχεία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ορθοποδήσει», υπογραμμίζει ο Matthias Kullas, οικονομικός αναλυτής του Center for European Policy στο Freibourg.
«Χώρες που δεν υπακούουν στους κανόνες της νομισματικής ένωσης -όπως συνέβη με την Ελλάδα- θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους», προσθέτει ο Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομικών θεμάτων της ΕΚΤ και μεταξύ των εμπνευστών του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι οικονομικοί αναλυτές, κ.κ. Issing και Sinn, ασκούν σημαντική επιρροή και οι απόψεις τους συνιστούν την ιδεολογική βάση για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου μέρους της γερμανικής κοινής γνώμης.
Επίσης σημειώνεται ότι αυτές οι γερμανικές θέσεις λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τροφοδοτούν την ανάπτυξη στερεοτύπων περί της γερμανικής υπεροψίας, πλήττοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ενότητα της ΕΕ.
«Οι Έλληνες από ό,τι φαίνεται δεν ανέχονται άλλο τη Γερμανία, και οι Γερμανοί την Ελλάδα», σχολιάζουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ στο οποίο παραθέτουν και δηλώσεις Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση που βιώνουν.

www.kathimerini.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog