Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Πλάτων στους σημερινούς Έλληνες: «Όχι στη μετανάστευση, κάντε Επανάσταση»

- Advertisement -

Τα λόγια των αρχαίων μας σοφών είναι διαχρονικά. Οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις τους αντηχούν στην αιωνιότητα για να καθοδηγούν εμάς, τους απογόνους τους, όπως και τους Έλληνες που θα διαδεχθούν τη δική μας γενιά, στην οδό της Πολιτικής Αρετής, της Ελευθερίας και του Μεγαλείου

Δυστυχώς, το σάπιο και κατοχικό εκπαιδευτικό μας σύστημα φρόντισε να μη διδαχθούμε ποτέ τους φιλοσόφους μας, από το φόβο μην εμπνευστούμε από τα λόγια τους και ξεσηκωθούμε απέναντι στους τυράννους μας. Το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα που αναλώνει τις ώρες διδασκαλίας σε γνώσεις σχολαστικές, θεοκρατικές, στείρες και αποβλακωτικές και το οποίο τώρα, με τις μεταρρυθμίσεις της Διαμαντοπούλου, ολοκληρώνεται ως σκοταδιστικός μηχανισμός. (Αλλά αυτά είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση). Στο θέμα μας:
Ξεφυλλίζοντας τους «Νόμους» του Πλάτωνα, έπεσα επάνω στο ακόλουθο απόσπασμα που είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Το παραθέτω:
«Ακόμα κι όταν η πατρίδα κινδυνεύει να σκλαβωθεί ή να πέσει στα χέρια ανάξιων κυβερνητών, είναι προτιμότερο να επαναστατήσεις παρά να την εγκαταλείψεις και να καταφύγεις στην εξορία.
» Είναι προτιμότερο να υποφέρουμε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες παρά να δεχτούμε αλλαγή του πολιτεύματός μας με κάποιο άλλο που θα κάνει τους ανθρώπους χειρότερους»
(Πλάτων, «Νόμοι», ΣΤ΄, 770e)
Τι μας συμβουλεύει ο Πλάτων; (ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Πλάτων, όχι ο Μαρξ ή κάποιος άλλος «γνωστός επαναστάτης»…). Περιγράφοντας μια κατάσταση όμοια με αυτή που βιώνουμε τώρα, παροτρύνει τους Έλληνες να ξεσηκωθούν παρά να φύγουν. Ευθέως μιλά για Επανάσταση αρνούμενος σε κάθε περίπτωση τη μετανάστευση. Και επισημαίνει ότι είναι προτιμότερο να υποφέρουμε τις ταλαιπωρίες των πολιτικών αγώνων και των συγκρούσεων παρά να δεχθούμε την αλλαγή του πολιτεύματός μας.
Ας ακούσουμε τον Πλάτωνα λοιπόν και ας ξεσηκωθούμε! Ήδη έχουμε κάνει την αρχή με τις μεγαλειώδεις μας διαδηλώσεις, ας ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε και ας απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, δηλαδή τους εαυτούς μας -γιατί πατρίδα είναι οι άνθρωποι-, από τους ανάξιους κυβερνήτες που μας ξεπουλούν και υποδουλώνουν!
Υ.Γ. Κάποτε άκουσα σε μια παρέα «αριστερών» ότι ο Πλάτων ήταν… «ολιγαρχικός». Όπως αντιλαμβάνεστε εκείνοι οι «αριστεροί» δεν είχαν διαβάσει ποτέ Πλάτωνα…

Στέφανος Μυτιληναίος
*tsantiri
by αχρέωτος
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Πλάτων δυστυχώς για σας ήταν ολιγαρχικός και υπέρ ενός συντηρητικού αλλά αξιοκρατικου παράλληλα πολιτεύματος! Ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της δημοκρατίας και όπως φαίνεται και στη ''Πολιτεια'' του, ήταν υπέρ των αξίων κ όχι υπέρ των μαζών.

  2. Ο Πλάτων πράγματι υπεράσπιζε το αριστοκρατικό πολίτευμα. Το πολίτευμα που θα κυβερνούσαν οι άριστοι. Αριστοκρατία κατά τον Πλάτωνα ήταν το πολίτευμα των αρίστων και όχι αυτό που νομίζουν οι σημερινοί βλακοέλληνες δηλαδή το πολίτευμα που κυβερνούν οι πλούσιοι.

  3. s-spinos:

    Σωστός ο κ.στις 7:12, Αριστοκρατία,λέξη σύνθετη από το άριστος
    και κράτος άρα το κράτος των αρίστων.
    όμως την πάροδο των αιώνων η λέξη έχει χάσει την αρχική της
    σημασία,και όταν σήμερα λέμε αριστοκρατία συνήθως εννοούμε την οικονομική ελίτ.
    το ότι ο Πλάτωνας έβγαζε καντήλες άμα του μιλούσαν για
    δημοκρατία είναι αλήθεια,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι,αυτά που
    πίστευε και έλεγε για την τάξη του, δεν ήταν σωστά.

  4. (ειμαι η 6.26) Η αριστοκρατία στην αρχαιότητα ήταν συνηφασμένη με την οικονομικη ευρωστεια, την οποία μόνο τα ανώτερα κοινωνικα στρώμματα (άριστοι) είχαν. Το ότι αυτοπροσδιορίζονταν άριστοι δεν έχει να κάνει με την αξιοκρατία, αλλά πρέπει να επισημαν8εί το γεγονός οτι μόνο αυτοί είχαν πρόσβαση στη παιδεία. Τέλος όσον αφορά το σημερινό μας πολίτευμα, ο Πλάτωνας θα το ονόμαζε μάλλον ''οχλοκρατία'', την εκφυλισμένη δηλαδή μορφή δημοκρατίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog