Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου

- Advertisement -

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης
και με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η καρδιά του Δεκαπενταύγουστου χτυπά στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.
Χιλιάδες Πόντιοι συνέρρευσαν στην Τραπεζούντα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου, στο Ορος Μελά. Στο ιστορικό μοναστήρι τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η Πατριαρχική Θεία λειτουργία, η οποία έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά με άδεια του τουρκικού κράτους, τελέστηκε στον αύλειο χώρο της Ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί πριν από 89 χρόνια. Τη λειτουργία κάλυψαν αρκετά τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ αυτών και το κρατικό, ενώ πολυπληθής αλλά διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας, σε όλο το δρόμο από την Τραπεζούντα έως και την Ιερά Μονή.
Στην ομιλία του, στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ο κ. Βαρθολομαίος απηύθηνε κάλεσμα ειρήνης, ενώ αναφέρθηκε στο «ουράνιο μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας», που δίνει η Θεοτόκος από το όρος Μελά, «το Αγιο, το καθιγιασμένο δια της επί αιώνας παρουσίας της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Κυρίας του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά».
Στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά της Ημαθίας κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, με τον αρχιερατικό συλλείτουργο, την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Με μεγαλοπρέπεια και παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος και στην Τήνο.
Κ. Παπούλιας: Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε την κρίση
Εκκληση για ομόνοια ώστε να μπορέσει η χώρα να υπερβεί την κρίση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πρέβεζα, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό του Δεκαπεντάγυστου.
«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη (…) Εύχομαι ομόνοια και σύμπνοια. Τη χρειαζόμαστε σε αυτές τις ημέρες, να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό τον κοινό αγώνα, του ξεπεράσματος αυτής της βαθιάς κρίσης. Κοινωνική αλληλεγγύη και ο νους μας σε αυτούς που υποφέρουν», ανέφερε ο κ. Παπούλιας, σε δηλώσεις του λίγο αφού παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Παναγίας των Ξένων.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν έξω από την εκκλησία ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Μπαϊλης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος και η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Μπάστα.

Γ. Παπανδρέου: Μήνυμα αισιοδοξίας από τη Σκιάθο
Μήνυμα ελπίδας έστειλε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός από τη Σκιάθο, όπου παρέστη στον μεγάλο εσπερινό για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κρίσης, ενώ παράλληλα δημιουργούνται όπως είπε «οι βάσεις για μια κοινωνία δικαίου, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης».
«Γιορτάζουμε σήμερα την Παναγία, την Κοίμηση της Θεοτόκου (…) Εδώ, στο νησί του Παπαδιαμάντη, που τιμά τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Εμπνεόμαστε, αντλούμε δύναμη από την ιστορία και την παράδοσή μας. Και ξέρουμε ότι οι κόποι του Ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Η διεθνής κρίση, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο «ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να στέκεται γερά στα δικά της πόδια αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ομορφιές του τόπου μας, την δημιουργικότητα του Έλληνα».
«Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αφοσιωμένοι. Είναι προσπάθεια όλων μας. Μια διαρκής πορεία για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.

Αντ. Σαμαράς: Στους Έλληνες δεν ταιριάζει η μεμψιμοιρία
Τη βεβαιότητα ότι αν και η πατρίδα δοκιμάζεται σκληρά «θα τα βγάλει πέρα υπό τη σκέπη και τη δύναμη της Παναγιάς» εξέφρασε από την Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς.

«Από εδώ, με αυτήν την ευκαιρία, στέλνουμε μήνυμα ελπίδας σε όλους τους Έλληνες», ανέφερε. Τόνισε παράλληλα ότι στους Έλληνες «δεν αρμόζει η μεμψιμοιρία ούτε η μοιρολατρία», αλλά ο αγώνας, ενώ και στην Ευρώπη, πρόσθεσε, «δεν ταιριάζει η μισαλλοδοξία, αλλά η αλληλεγγύη και η ενότητα».

«Θα τα καταφέρουμε με τη δύναμη της Παναγιάς. Και θα μείνουμε όρθιοι, όπως αρμόζει στους Έλληνες», συνέχισε.
Γ. Καρατζαφέρης: Η Παναγία να μας βοηθήσει

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου παρέστη σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της λειτουργίας ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Η Υπέρμαχος Στρατηγός πάντα βοηθούσε το έθνος σε στιγμές κρίσης. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα πρέπει να δεηθούμε για την εκ νέου βοήθειά της, από τη στιγμή που υπάρχει μία πλήρης ανεπάρκεια από τους κυβερνώντες».
«Η Παναγία να μας βοηθήσει», κατέληξε.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog