Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Δεν είναι περίεργο να βλέπεις μια φάλαινα στον Κορινθιακό. Είναι παρήγορο»

- Advertisement -


…λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το ζώο που έχει εντυπωσιάσει τους λουόμενους στο Βορειοανατολικό τμήμα του Κορινθιακού είναι πτεροφάλαινα –  το μεγαλύτερο είδος φάλαινας που παρατηρείται στην Ελλάδα – και βρίσκεται εκεί εδώ και τρεις ημέρες, ίσως και περισσότερες. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η φάλαινα εμφανίστηκε στην περιοχή πριν από περίπου μια εβδομάδα.«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται φάλαινα στον Κορινθιακό. Απλώς η θαλάσσια έρευνα στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα και αγνοούμε ακόμη πολλά για τις θάλασσές μας», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη η συμπεριφορά του ζώου είναι απολύτως φυσιολογική και εφιστά την προσοχή στους τουρίστες και τα τηλεοπτικά κανάλια να μην την πλησιάζουν με σκάφη διότι, όπως λέει χαρακτηριστικά, «την έχουν τρελάνει». Όπως έχουν τρελάνει και τους υπαλλήλους στον λιμενικό σταθμό της περιοχής όπου το τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει να χτυπάει. Υπήρχε μάλιστα πολίτης που έκανε αναφορά για… κροκόδειλο.
Τέτοια εποχή η παρουσία της πτεροφάλαινας είναι σταθερή στο βόρειο Ιόνιο. Έχει μήκος, κατά μέσο όρο, 20 μέτρα και απαντάται στα πελάγη, κυρίως σε βάθη άνω των 2.000 μέτρων. Τα στοιχεία που υπάρχουν για το είδος είναι ελλιπή, πόσο μάλλον για τον ελληνικό πληθυσμό. Έλληνες επιστήμονες την εντοπίζουν σταθερά ανοικτά των Ιονίων νήσων. Κάποιες χρονιές όμως παρατηρείται και πολύ κοντά στις ακτές του Αιγαίου, ακόμη και μέσα στον Σαρωνικό (συνήθως από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Απριλίου).
Σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και υπεύθυνο θαλάσσιου περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς κ. Γιώργο Παξιμάδη η πτεροφάλαινα πραγματοποιεί μεγάλα ωκεάνια ταξίδια σταθερά δύο φορές το χρόνο. Από τα θερμά και τροπικά νερά όπου ζει και αναπαράγεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μεταναστεύει προς ύδατα όπου μπορεί να τραφεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελεί ο πληθυσμός της Μεσογείου. «Ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να εγκαταλείπουν τα μεσογειακά νερά στη διάρκεια του καλοκαιριού, ακριβώς εκείνη την εποχή η παρουσία τους είναι άφθονη», αναφέρει ο κ. Παξιμάδης. Τα στοιχεία για τις περοφάλαινες στη Μεσόγειο προέρχονται από το πρόγραμμα «Θάλασσα» το οποίο υλοποιεί η MOm και το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.
*tovima.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog