Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραδώθηκαν οι δύο Κούροι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

- Advertisement -

Ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, τους δύο Κούρους, οι οποίοι είχαν αφαιρεθεί με παράνομο τρόπο από την Κλένια Κορινθίας…

Επέστρεψαν εκεί που γεννήθηκαν οι δύο αρχαϊκοί Κούροι, που κατασχέθηκαν το Μάιο του 2010 ενώ βρίσκονταν στα χέρια αρχαιοκάπηλων.

Η μεταφορά έγινε με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας καιι δίδυμοι Κούροι της Τενέας θα συντηρηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορινθίας, ενώ θα γίνει και η συγκόλληση των κνημών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας Κλένιας.
Οι Κούροι, που προορίζονταν για πώληση, είναι αγάλματα εξαιρετικής τέχνης, χρονολογούμενα στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Βρέθηκαν σπασμένα σε κομμάτια, αλλά έγινε κατορθωτή η συγκόλλησή τους. Και από τους δύο Κούρους λείπει το δεξί σκέλος, από τα γόνατα και κάτω.

Και οι δύο έφεραν φθορές από σκαπτικό ή αγροτικό μηχάνημα. Οι επιφάνειες θραύσης μαρτυρούσαν ότι τα σπασίματα ήταν πρόσφατα. Τα δύο αγάλματα είναι κατασκευασμένα από χονδρόκοκκο νησιωτικό μάρμαρο. Οι πολλές τεχνοτροπικές ομοιότητές τους, ο τρόπος επεξεργασίας των λεπτομερειών και η δομή του σώματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο και έχουν φιλοτεχνηθεί πιθανότατα από τον ίδιο καλλιτέχνη. Τα αγάλματα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

madata.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog