Την αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοφωνίας
και τηλεόρασης με έμφαση στην ανάπτυξη των πολυμέσων, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Συγκέντρωση δυνάμεων στην τηλεόραση με βασικούς πόλους τη ΝΕΤ και την ΕΤ3. Συγχώνευση περιφερειακών σταθμών στο ραδιόφωνο και κατάργηση 15 από τους 20 πομπούς που εκπέμπουν στα μεσαία.
Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που όπως είπε, θα προχωρήσουν άμεσα στο χώρο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ο κ. Μόσιαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα όπου όπως έκανε γνωστό, θα ενταχθεί σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πολυμέσων, ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε την ίδρυση γενικής διεύθυνσης πολυμέσων, την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, και την εισαγωγή υπηρεσιών και εφαρμογών όπως το webradio το διαδραστικό διαδίκτυο κ.α., καθώς επίσης συμπράξεις με άλλα δημόσια μέσα, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όσον αφορά το κομμάτι της τηλεόρασης, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για ποιοτική αναβάθμιση και αποκομματικοποίηση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η δημόσια τηλεόραση δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τα ιδιωτικά μέσα, αλλά να είναι ανταγωνιστική τους.
Όπως είπε, θα υπάρξει συγκέντρωση των δυνάμεων με βασικούς πόλους τη ΝΕΤ (ψυχαγωγικό και ενημερωτικό κανάλι) και την ΕΤ3 (που αναβαθμίζεται σε εθνικό και περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό και στο πλαίσιο ο υπουργός προανήγγειλε μεγαλύτερες επενδύσεις στη Β. Ελλάδα).
Στα δύο αυτά κανάλια εντάσσονται οι κυριότερες ποιοτικές εκπομπές των Σινε -Σπορ + και της ΕΤ1. Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης θα βασίζεται κυρίως σε ελληνικές παραγωγές Ελλήνων δημιουργών.
Στο Ραδιόφωνο αναβαθμίζονται τα ραδιόφωνα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως είναι η ΝΕΤ (με συνεχή ροή ειδήσεων), το Γ’ Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ που αποκτά κεντρικό ρόλο στον τομέα της αθλητικής ενημέρωσης.
Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε 9 με κεντρική διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα ανά γεωγραφική περιοχή, ενώ όλοι εντάσσονται στο κεντρικό σχεδιασμό.
Επιπρόσθετα καταργούνται οι 15 από τους 20 πομπούς που εκπέμπουν στα μεσαία (για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων) με τους πέντε να διατηρούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας έπειτα από συνεννόηση με το ΥΕΘΑ. Τέλος, σε συνεργασία με το δήμο ΑΘηναίων θα προωθηθεί ενιαίο πρόγραμμα για τους ξένους κατοίκους και τους μετανάστες.
Tέλος, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι σταματά η έκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, οι εργαζόμενοι του οποίου θα αξιοποιηθούν στη γενική διεύθυνση πολυμέσων.
Κατα τ’ άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής -η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί εντός δύο εβδομάδων- που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα τo νέο μοντέλο διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης, «ώστε να μην έχουμε πια μία κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση, αλλά μία δημόσια και ανταγωνιστική τηλεόραση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.
Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθεί μία Δημόσια Επιχείρηση τηλεόρασης κατά το πρότυπο των άλλων χωρών της Ε.Ε. απ’ όπου θα αντληθούν χρήσιμες εμπειρίες.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις για το μοντέλο διοίκησης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών, το πως θα επιλέγονται τα μέλη του δ.σ., αν απαιτείται η ίδρυση εποπτικού συμβουλίου, πώς θα διασφαλίζεται με αξιοκρατικό τρόπο η επιλογή των διευθυντών της ΕΡΤ κ.ά.

ΚΚΕ: Δραστική συρρίκνωση των δημόσιων ΜΜΕ
Δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και μαζικές απολύσεις «βλέπει» το ΚΚΕ πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί αναβάθμισης των δημόσιων ΜΜΕ.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υποκρινόμενη ότι θέλει μια δημόσια ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση, επιδιώκει να την προσαρμόσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να προπαγανδίζει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η προώθηση των κυβερνητικών σχεδίων θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, αλλά συνολικά για τους εργαζόμενους και στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, επιδεινώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ενημέρωση.

ΣΥΝ: Ταφόπλακα της δημόσιας τηλεόρασης το σχέδιο αναδιάρθρωσης

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αποτελεί την ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ενημέρωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προπαγάνδας των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά και ως χώρος τακτοποίησης “ημέτερων” από το χώρο της δημοσιογραφίας.
Σύμφωνα με το κόμμα, το αποτέλεσμα του παραπάνω ήταν «να στηθεί ένα σύστημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης βάζοντας φρένο σε μια πραγματική χειραφέτηση της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, στην ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών, στην ποιοτική δημοσιογραφία και ψυχαγωγία».
Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ «οι πρώτοι κερδισμένοι του νέου σχεδίου είναι οι ιδιώτες καναλάρχες, που τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θα επωφεληθούν από τη διαφημιστική πίτα που αποδεσμεύεται από τη συρρίκνωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης».
«Χαμένος είναι συνολικά ο χώρος της δημοσιογραφίας, που τον τελευταίο καιρό πλήττεται από τις απολύσεις και την κατάργηση κάθε συλλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ», προσθέτει και επισημαίνει ότι «σε αυτές τις απολύσεις και την εργασιακή ζούγκλα στο χώρο, έρχονται να προστεθούν και αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο χώρο της ΕΡΤ».
Τέλος, στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός αναφέρει ότι τελικά «χαμένοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες, αφού απαξιώνεται περαιτέρω η ανεξάρτητη ενημέρωση και δημοσιογραφία, στο βωμό του κέρδους, της εμπορευματοποίησης και της κυβερνητικής προπαγάνδας» και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για «μία πραγματικά δημόσια, έγκυρη και ανεξάρτητη ραδιοφωνία και τηλεόραση».

ΔΗΣΥ: Να καταργηθεί η εισφορά των πολιτών για την ΕΡΤ

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της κρατικής τηλεόρασης με τον περιορισμό του μεγέθους της και των σταθμών της, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση που έχουμε προτείνει εδώ και καιρό με αργά, όμως, βήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
«Απαραίτητη προϋπόθεση μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να καταργηθεί η εισφορά των πολιτών για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και η χρηματοδότησή της να γίνεται με διαφανή τρόπο από τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπληρώνει το κόμμα.