Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γ.Μπάκος:Κύριε Δήμαρχε. Θα ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με το πολυτιμότερο αγαθό του Λουτρακίου, το νερό;

- Advertisement -


Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις αναφορές για τα θέματα, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρόσφατη διοργάνωση του συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Νερού (IWA) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Νερού της Στοκχόλμης (SEWI)…


Αναγνωρισμένοι καθηγητές και ερευνητές από μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής, του Καναδά, της Ευρώπης και της Ασίας παρουσίασαν τις εργασίες τους και τις καινοτόμες δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια πόλη με το νερό ως βασικό παράγοντα υγείας, κοινωνικής και οικονομικής ευεξίας, βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.
Αυτό που έγινε κατανοητό από όλους (και που βέβαια ακόμα στο Λουτράκι το ψάχνουμε), ήταν ότι σχεδιασμός του παρόντος και του μέλλοντος δεν αφορά μόνο την ποσότητα, την ποιότητα και την επάρκεια του πόσιμου νερού αλλά υιοθετεί στρατηγικές αξιοποίησης κάθε είδους νερού, δηλ. του βρόχινου ή και των ακαθάρτων, τα οποία με τα κατάλληλα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας αξιοποιούνται και συμβάλλουν δυναμικά σε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον, σε μια καλύτερη αστική ζωή.

Βλέπεις όμως εδώ στο Λουτράκι, αντί να καθήσουμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και να συζητήσουμε για την βελτίωση της χημικής επεξεργασίας των λυμάτων και την αναβάθμιση σε τριτοβάθμια επεξεργασία που θα προσφέρει νερό για δευτερεύουσες χρήσεις, αναλωθήκαμε σε μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές πρακτικές (σύσσωμο το σώμα του ΔΣ) και χάθηκε ο στόχος, που δεν είναι άλλος από τη σωστή διαχείριση και την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού της περιοχής, το νερό.
Είδαμε σχέδια γειτονιάς όπου το νερό έπαιζε τον πρώτο ρόλο: Με κανάλια ανοιχτά, δίπλα σε πλατείες με μοντέρνα σιντριβάνια γεμάτα νερό βροχής, όπου τα παιδιά μπορούσαν ακόμα και να παίζουν μέσα, με επαναχρησιμοποιημένα ακάθαρτα νερά που είχαν μεταμορφώσει ολόκληρες υποβαθμισμένες συνοικίες σε οικολογικούς «παραδείσους» όπου όλοι θέλουν να ζουν και να δουλεύουν. 
Και σκέφτηκα, πόσο αναβάθμιση θα μπορούσε να προσφερθεί σε ορισμένες περιοχής του Λουτρακίου, και ειδικότερα στις όμορες περιοχές και στους οικισμούς. Πόσο πολύ θα μπορούσε να οφεληθεί η ανάπτυξη των αγροτικών καλλιεργιών με το νερό από την τριτοβάθμια επεξεργασία. Αλλά φευ. 
Επίσξς, είδα πώς αντιμετωπίζουν τα απόβλητα με σύγχρονες μορφές διαχείρισης, όπου η περιβαλλοντική προστασία είναι ο πρωταρχικός ρόλος και εντάσσεται στη γενικότερη διαχείριση υλικών και ενεργειακών πηγών.

Και είδα πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στην πρόληψη και στην ενημέρωση αρχίζοντας με παρουσίαση των θεμάτων νερού ως βασικό μάθημα στα παιδιά ηλικίας 4-11 χρονών μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και εικόνες.

Δεν θα μπορούσαμε και εμείς να αναθέσουμε σε νέους άνεργους απόφοιτους σχολών  ή και σε φοιτητές να εφαρμόσουν στα παιδιά ενημερωτικό πρόγραμμα με θέμα το νερό;

Δεν θα μπορούσαμε -επιτέλους- να φτιάξουμε ένα μουσείο νερού, με σκοπό την προβολή του μοναδικού πιστοποιημένου μεταλλικού νερού, αλλά και των εξ αρχαιότητας γνωστών ιαματικών ιδιοτήτων; 
Έχω καταθέσει πολλάκις την άποψη ότι το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό κέντρο είναι άνευ αντικειμένου, λόγω κατασκευής (μικρή χωρητικότητα) και λόγω τρόπου λειτουργίας.

Η πρόταση –και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να την εντάξουμε στα αναπτυξιακά ή περιφερειακά προγράμματα χρηματοδοτήσεων- είναι να δημιουργήσουμε διπλό μουσείο στο χώρο του συνεδριακού, ένα μουσείο Νερού και ένα μουσείο για την Διώρυγα του Ισθμού.
Κύριε Δήμαρχε και κύριοι αρχηγοί των παρατάξεων. Είστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε για την ταχύτατη δημιουργία μελέτης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας. Πρέπει να γνωρίζουμε τα αποθέματα, την ποιότητα και τις πιθανές χρήσεις. Είστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε για την σωστή συντήρηση της υφιστάμενης υποδομής και την αναβάθμιση σε τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων. Χωρίς φανφάρες, χωρίς κρυφές ατζέντες, χωρίς να έρχεται για συζήτηση τα ξημερώματα λες και είναι ένα θέμα της σειράς. 
Κύριε Δήμαρχε, είσαι υποχρεωμένος να ανοίξεις το θέμα για να προχωρήσουν τάχιστα τα ανωτέρω. Και αυτή τη φορά να βρεις τον τρόπο να ενημερωθούν όλοι σωστά και να κατατεθεί το βέλτιστο για να μπορέσει να υπάρξει όχι μόνο συναίνεση, αλλά κοινή προσπάθεια. 
Γιατί την άλλη φορά κύριε Δήμαρχε, η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς. Λες και το θέμα είναι “απλά πολιτικό” και δεν αφορά όλη τη πόλη και τους δημότες της.  
Γιώργος Μπάκος
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι παρατηρήσεις του Κου Μπακου αναμφίβολα είναι σωστές και αναμφίβολα θα προσδιορίσουν το μέλλον του Δήμου.Όμως όσο αφορά την τριτοβάθμια επεξεργασία πρέπει να γνωρίζει ότι η προσπάθεια έχει ξεκινήσει επι δημαρχειας Κου Γκιώνη αλλα λόγω ασαφειας νομου δεν μπόρεσε να προχωρήσει γρήγορα .Το πρόβλημα αυτο νομοθετικά λύθηκε προς το τέλος του 2010. Η δημοτικη αρχη του Κου Λογοθέτη αν είχε όρεξη και εμπειρία είχε την δυνατότητα να το έιχε ηδη σχεδόν τελειώσει .Πάνω απο όλα όμως αυτο που προέχει είναι η ποσότητα και η ποιότητα του μοναδικού αναγνωρισμένου ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΌ ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ .Για δε την ποσότητα και αποθέματα υπάρχουν άρτια τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες στην ΔΕΥΑΛΠ που είχε φροντίσει η δημαρχεια του Κου Παύλου .Για δε την ποιότητα το θέμα έχει αφεθεί στον Θεό αφού όλοι οι δήμαρχοι απέτυχαν να σταματήσουν την αυθαίρετη δόμηση της καρδιάς του υδροφόρου πλην του Κου Πρωτοπαππα ο οποίος γκρεμίζοντας 40 αυθαίρετα το 1980 περεδωσε στον Κο Γιωτάκη τον υδροφόρο πεντακαθαρο.Σημερα τα αυθερετα και κατα συνέπεια οι βοθροι υπερβαίνουν τους 700.Θετικό και φρόνιμο θα ήταν να γίνει ενημέρωση απο τον αξιολογωτερο και πλέον ειδικευμένο υπάλληλο που διαθέτει ο δήμος τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ τον Κο Μαστραντωνακη

  2. o πολιτικος τουριστας ΜΠΑΚΟΣ καλα θα ειναι πριν γραφει την καθε ……. να ενημερωνεται .Ολα αυτα που γραφει για το λουτρακι η ΔΕΥΑΛΠ τα εχει λυσει.και η ποιοτητα και η ποσοτητα και η 3βαθμια ειναι υπο ελεγχο εδω και χρονια.υπαρχουν μελετες για ολΑ(οικοισμους-γεωτρησεις εντος και εκτος υδροφορου και για οτι εχει σχεσει με το νερο).η απορια μου ομως ειναι η εξεις.ο ΜΠΑΚΟΣ σαν προεδρος δεν μπορει να ζητηση ενημερωση απο τον ΔΟΣΣΑΡΑ η τον ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΑΚΗ.

  3. Συμφωνώ με τα παραπάνω. Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με το θέμα όταν θα είναι πολύ αργά. Θεωρούμε αυτονόητο το νερό ενώ δεν είναι. Είδη η ποιότητα του έχει υποβαθμιστεί σε αρκετές γεωτρήσεις με αποτέλεσμα να αντλούν νερό απο όλο και μεγαλύτερα βάθη. Υπάρχουν άνθρωποι στη ΔΕΥΑΛ-Π που πραγματικά πονούν για το νερό και ανησυχούν για τα μελλούμενα αλλα κανείς δεν ακούει τις 'κραυγές αγωνίας' τους. Σήμερα έχουμε την 'πολυτέλεια' να ποτίζουμε με μεταλλικό νερό, να πλένουμε καθημερινά τα πεζοδρόμια,τα αυτοκίνητά μας, να γεμίζουμε τα συντριβάνια, και το πιό εξοργιστικό να στέλνουμε το φυσικό μεταλλικό νερό μας απ'ευθείας στην αποχεύτευση μαζί με τα αφοδεύματά μας!!
    Θα πρέπει να αφυπνισθούν και οι ίδιοι οι πολίτες πιέζοντας για το θέμα.
    Εσείς κύριε Μπάκο , που είστε μέσα στα πράγματα , μήν μείνεται σε ένα άρθρο-πυροτέχνημα αλλα εντάξτε το θέμα στην καθημερινή σας ατζέντα ετσί ώστε να αφυπνισθούν όλο και περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι μπάς και γίνει τίποτα.
    Αλήθεια με τον βιολογικό των Αγίων Θεοδόρων που είναι έτοιμος τι γίνεται ?! Δεν περιμένω απάντηση φυσικα ….

  4. Orismenes fores einai na aporei kaneis me to politiko skeptiko orismenon…..
    Theloyn toso poli na fanoun………poy ginontai grafikoi……
    O k Mpakos me pio psifodeltio katevike?
    Einai me ton k Logotheti akoma?
    An ola osa leei den ta efarmosei o k Logothetis ti tha kanei arage tha paretithei?
    Giati den ta leei ola ayta sto symboylio toy i sta prosimboulia poy kanoyme?
    Prokalei olous o k Mpakos as prosexei giati sto mellon tha apantame…..

  5. Ο κ.Μπάκος προτού να ασκεί κριτική προσωπικής ΚΑΙ ΜΟΝΟ προβολής καλό θα είναι,όπως υποχρεούται φυσικά, λόγω της αιρετής ιδιότητάς του,να αναζητά αρμοδίως πληροφορίες για υφιστάμενες ή σε εξέλιξη μελέτες τόσο του ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ όσο και της εν γένει διαχείρισης του νερού μας.Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κ.Μπάκο σε εκθέτει ανεπανόρθωτα ως αιρετό και υπεύθυνο πρόσωπο[πρόεδρε δημοτικής κοινότητας]και κανένα δεν πείθεις με το να μηδενίζεις όλες τις προγενέστερες προσπάθειες των δημοτικών και όχι μόνο αρχών.Κάποτε όλοι μας βελτιωνόμαστε έστω και καθύπόδειξη.-

  6. ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΛΥΤΥΕΡΟ. ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΒΡΗΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΛΕΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΦΕΝΕΟΥ. ΚΑΙ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΩΓΗΜΟΤΗΤΑ. ΕΞΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΗΡΕΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΝΟΥΝ. ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΥΡ. ΜΠΑΚΟ ….???

  7. δεν μου λετε το νερο που προκυπτει απο τον βιολογικο καθαρισμο δεν περιεχει escherissia coli μην μου πειτε οτι το αποστειρωνουν.ποτιζουν με αυτο το νερο τα ζαρζαβατικα και το νερο μαζι με το μικροβιο περνα στην τοματα στο κολοκυθι και οταν το φας παθαινεις γαστρεντεριτιδα.τα λεω σωστα?το νερο απο το βιολογικο πρεπει να ριπτεται στην θαλασσα απο την οποια εξατμιζεται και αποστειρωνεται και ερχεται σαν βροχη.

  8. Εκτός από την χολή που θέλουν να βγάλουν ο 10.21, ο 12.38 και ο 1.30 μήπως γνωρίζουν αν έχει θέσει θέμα για το νερό και εάν έχει αντιδράσεις για τις αδειοδοτήσεις που ζητώνται στα Δ.Σ λέγοντας ότι πριν από τις αδειοδοτήσεις πρέπει να προηγηθεί ολοκληρωμένη μελέτη? Αυτοί δεν βλέπουν Δ.Σ? Και ξέρουν μήπως έχει ζητήσει ενημέρωση πολλάκις ειδικά μετά το φιάσκο με τα λύματα? Και αφού τα έχουν λύσει στην ΔΕΥΑΛ γιατί δεν προχωράσει και δεν δημοσιεύεται η έρευνα? Έχει έρθει κάποιος ανεξάρτητος φορέας όπως π.χ ΙΓΜΕ κλπ για να πιστοποιήσει τις "μελέτες"? Και γιατί απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια για την αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων, αφού όλα αυτά τα είχαν μελετημένα? Η εισήγηση δεν ήταν από την ΔΕΥΑΛ?
    Όσο για εσένα Χρήστο, καθώς και τους ομοίους σου, ξέρει καλά με ποιούς κατέβηκε ο Μπάκος. Και ξέρει (όπως και εσύ) ότι τα λέει και στα προσυμβούλια και στα Δημοτικά Συμβούλια και τα υπογράφει επώνυμα. Εσύ και οι όμοιοι σου κάνε αγώνα λάσπης ανώνυμα. Αφού ενοχλεί ο έλεγχος της εξουσίας και η προσπάθεια αποφυγής πρακτικών τύπου κυβέρνησης, και το κυριότερο αφού απειλείται το "ψωμάκι" σου, λογικό είναι να αντιδράσεις και να μην σου αρέσει. Αφού θέλεις να απαντήσεις, κάντο στο συμβούλιο μπροστά και σε αυτούς που περιμένουν να μιλήσουν εκτός από τον Γιώργο αλλά και στον ίδιο. Και που ξέρεις άμα ποτε βγεις επώνυμα να μιλήσεις, ίσως να σ'αρέσει.

  9. Ηλεκτρονική …Πολιτική. Νέα Ήθη.
    Καλά τα λένε οι πιο πάνω. Εάν ο χρόνος που αφιερώθηκε για να συνταχθεί το κείμενο το χρησιμοποιήσει για να κινηθεί αποτελεσματικά τότε ίσως πάμε μπροστά. Αλλά ηλεκτρονικούς Αγάδες… Δε θέλουμε.
    ΑΦΕΝΤΙΚΑ …..με ηλεκτρονικές υποδείξεις βρεθήκαμε. Αντιγραφή του δημοτικού συμβουλίου. Όλοι ..ΑΦΕΝΤΙΚΑ είναι.
    Αφήστε εμάς να προτείνουμε και να τσακωνόμαστε ηλεκτρονικά. ΕΣΕΙΣ βρείτε τις αναγκαίες λύσεις. Έχετε το μαχαίρι.
    Χρησιμοποιήστε το με έργα και όχι με ηλεκτρονική πολιτική πίεση.

  10. Φίλε 4,03 είσαι μακρία νυχτομένος! Η απολύμανση του νερού είναι το πλέον έυκολο πράγμα ! Το πρόβλημα είναι τα υπολλείματα φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, καλλυντικών κ.α. αλλα και αυτά καταστρέφονται με ειδικές διατάξεις και τεχνικές οι οποίες όμως κοστίζουν πολύ έως πάρα πολύ και συχνά δεν εφαρμόζονται. Η λύση είναι να μην ποτίζονται ζαρζαβατικά που καταναλώνονται άμεσα απο τον άνθρωπο αλλά καρποφόρα δένδρα ή ακόμη καλύτερα ενεργειακά φυτά για παραγωγή βιομάζας. Εκεί, μετ την κατάλληλη υποδομή δεν χρειάζεται ούτε καν τριτοβάθμια επεξεργασία, καθώς η περίσεια αζώτου και φωσφόρου λειτοργεί σαν λίπασμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog