Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Πάτρα στις 5 το πρωί. Το επίκεντρο ήταν 32 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της πόλης της Πάτρας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές…

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με επίκεντρο περιοχή νότια της πόλης της Πάτρας. Από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Πάτρας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι ήταν πολύ δυνατός, είχε διάρκεια και συνοδευόταν από δυνατό ήχο.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τα συνεργεία του Δήμου δυτικής Αχαΐας με επικεφαλής το δήμαρχο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο περιηγήθηκαν σε περιοχές του Δήμου με σκοπό την καταγραφή τυχόν ζημιών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπήρξε απολύτως καμία ζημιά.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία που υπάρχει δείχνει εκτόνωση του φαινομένου.

«Είναι άσχετος ο σημερινός σεισμός με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, με την έννοια ότι προήλθε από μια εντελώς διαφορετική εστία και από ένα διαφορετικό ρήγμα από αυτό του Ρίου – Αντιρρίου Ναυπάκτου που είχε δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε, σημειώνοντας:

«Ο σημερινός εντοπίζεται 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Πάτρας μεταξύ Πατρών και Αμαλιάδας και είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 8ης Ιουνίου του 2008. Θυμίζω ότι ήταν 6,4, ένας ισχυρός σεισμός. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο αυτός είναι ενδεχομένως ένας αργοπορημένος ισχυρός μετασεισμός εκείνου του σεισμού. Κι αν αυτό δεν το ισχυριστούμε, είναι ένας σεισμός ο οποίος εντάσσεται στη δραστηριότητα αυτού του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 2008. Από τις πρώτες αναλύσεις αυτό δείχνει».

Στο ερώτημα εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Από τη συγκεκριμένη εστία, από τα στοιχεία που έχω εγώ τουλάχιστον, προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, πως έχω πει άλλες φορές, η εκτίμηση της εξελισσόμενης δραστηριότητας πρέπει να γίνεται με προσοχή και να είναι συνεχής».
*tanea