Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΔΕΘ τρομάζει την κυβέρνηση

- Advertisement -

Τον εκνευρισμό και τον φόβο της κυβέρνησης
ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης φανερώνουν οι διαρροές περί μη πραγματοποίησης της ομιλίας του πρωθυπουργού.Ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη με άδειο καλάθι,  υπό την πίεση της τρόικας και με τους στόχους για το έλλειμμα να μοιάζουν άπιαστοι, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέα μέτρα.
Οι αντιδράσεις αναμένονται μεγάλες, καθώς με το που ξεκινά ο Σεπτέμβρης οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με φοροκαταιγίδα και με την ουσιαστική εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού θα είναι λιτή.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το Σαββατοκύριακο 10 με 11 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως κάθε χρόνο, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, εξ αφορμής και πληροφοριών για ενδεχόμενο κατάργησης της καθιερωμένης ομιλίας, που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικό σταθμό.
Λιτή παρουσία, μικρή συνοδεία
Πρόθεση, πάντως, του κυβερνητικού επιτελείου είναι η φετινή ΔΕΘ να μην έχει πλέον τον μάλλον εορταστικό χαρακτήρα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, και στο πλαίσιο αυτό η παρουσία της κυβέρνησης θα είναι άκρως λιτή με τη συνοδεία του πρωθυπουργού μόνον από πολύ μικρό αριθμό κυβερνητικών στελεχών και αυστηρά όσων σχετίζονται με την οικονομία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η λιτή  παρουσία στην ΔΕΘ υπαγορεύεται από την ανάγκη περιστολής των περιττών εξόδων, ειδικά στην περίοδο αυτή, κατά την οποία, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει, πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού υφίστανται μεγάλες θυσίες.
Συναντήσεις με τους κοινωνικούς φορείς
Ο πρωθυπουργός θέλει να μετατραπεί η ΔΕΘ σε χρήσιμο και λειτουργικό “εργαλείο” της κυβέρνησης, καθώς στη διάρκειά της θα εξαγγελθεί το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα, το οποίο στην παρούσα συγκυρία συμπυκνώνεται στον όρο “ανάπτυξη”.
Στο πλαίσιο αυτό, για τις επόμενες ημέρες, προγραμματίζεται να προηγηθούν συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ ταυτοχρόνως έχουν δοθεί οδηγίες και κάθε υπουργείο επεξεργάζεται συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα οδηγούν και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στους σχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, είναι η παρουσία του στην ΔΕΘ να έχει τον χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής παρέμβασης, καθώς επιθυμεί να αναφερθεί στη θέση, στην πορεία και στην προοπτική της χώρας μέσα σε ένα εντελώς ρευστό διεθνές περιβάλλον.
Επίσης ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, όχι όμως απαριθμώντας νόμους, αλλά επιχειρώντας να εντάξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σε ένα σύνολο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχει ο ίδιος αναφέρει πολλές φορές, έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.
Τέλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλει να προσδώσει στην παρουσία του στην ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου είναι η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο του αισθήματος πολιτικής σταθερότητας, το οποίο εκτιμάται ότι βοηθά τα μέγιστα την πορεία της οικονομίας, αλλά και της στήριξης των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μέσω του διαλόγου και της συνεννόησης.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog