Σε συνέχεια των αντιδράσεων διαφόρων θρησκευτικών ομάδων, σε πόλεις της επαρχίας…

που παρεμπόδισαν το ανέβασμα της επιτυχημένης παράστασης «Τα κορίτσια με τα μαύρα», η μητρόπολη Ξάνθης εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την επιτυχία του έργου.. «κατάντια», ενώ καλεί τους πιστούς να μην το παρακολουθήσουν.

Η παράσταση που έχει προγραμματστεί να ανέβει την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Παλιάς Πόλης Ξάνθης, συγκέντρωσε τα βέλη της μητρόπολης που, μεταξύ άλλων ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Εάν στην Ελλάδα παρουσιάζονται τέτοιου είδους έργα πού ειρωνεύονται τα όσια και τα ιερά της πίστεώς μας και υπάρχουν χριστιανοί Έλληνες πού πληρώνουν για να χειροκροτήσουν, να ψυχαγωγηθούν, αυτό νομίζω ότι είναι κατάντημα. Εάν η πατρίδα μας περνάει μία κρίση η οποία είναι πρωτίστως ηθική, πνευματική και έπειτα οικονομική, ώστε άλλοι λαοί να μας «δείχνουν» και να εκφράζονται περιφρονητικά για εμάς, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες πού έχουμε γι’ αυτόν εδώ τον τόπο, την ιστορία του, αλλά και το μέλλον του». Στη συνέχεια της επιστολής, η μητρόπολη επικαλείται τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της ευρύτερης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα παρακινεί τους πιστούς να μην δουν την παράσταση:

« Εκφράζοντας τις αντιρρήσεις μας για την παρουσίαση του έργου στην πόλη μας, ακούσαμε τον αντίλογο, ότι το έργο παρουσιάστηκε και μάλιστα με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Απαντούμε ότι εδώ είναι Θράκη, είναι Ξάνθη, εδώ είναι σύνορα, όρια μιας περιοχής με ιδιαιτερότητες και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Θα θυμίσω τον σάλο που προκλήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης σε πανελλήνιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά από περιστατικό πού συνέβη με ηθοποιό πριν μερικά χρόνια στον αυλόγυρο ενός τεμένους στα Πομακοχώρια της ορεινής περιοχής. Είναι απαράδεκτο Χριστιανοί Ορθόδοξοι να επισκεπτόμαστε τα μοναστήρια και παράλληλα να πληρώσουμε εισιτήριο για να δούμε αυτή την παράσταση και να χειροκροτούμε τα ανόσια».

yupi.gr