Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα…

Ο Ζαν – Λικ Γκοντάρ, ο πιο επιδραστικός, ίσως Γάλλος και Ευρωπαίος σκηνοθέτης, δεν πήγε στο Φεστιβάλ των Καννών για να υποστηρίξει την ταινία του, λόγω της Ελληνικής κρίσης που δεν επιτρέπει την συμμετοχή σε “πανηγυράκια”, όπως ουσιαστικά λέει. Επίσης, υπερασπίζεται με ένταση την χώρα μας.
Με λίγα λόγια κάνει ότι θα έπρεπε να κάνει ο δικός μας καλλιτεχνικός κόσμος, η σιωπή και η αδράνεια του οποίου είναι εκκωφαντική…….Οι πνευματικοί άνθρωποι γιαλαντζί που μας άφησε προίκα η μεταπολίτευση τρέχουν πανικόβλητοι πίσω από επιδοτήσεις, προσπαθούν να συμμαζέψουν τα φορολογικά τους, ψάχνουν για κάνα μεροκάματο στο εξωτερικό και έχουν αφήσει την κοινή γνώμη έρμαιο στα παπαγαλάκια του ΔΝΤ και του πολιτικού κατεστημένου, που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για την συλλογική ευθύνη μας, για την σπάταλη ζωή μας που μας έφερε εδώ και για το ότι δίκαια τραβάμε ότι τραβάμε……..
Ένας 80χρονος “κουτόφραγκος” λοιπόν ξεμπροστιάζει τους ανύπαρκτους “πνευματικούς ανθρώπους” μας

Υπέρ της Ελλάδας και του χρέους των ξένων προς αυτήν μίλησε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Film Socialisme», που προβλήθηκε σήμερα (Τρίτη, 18 Μαΐου 2010)
στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 63ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να έρθει στις Κάνες, στέλνοντας ένα σημείωμα στον διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, λέγοντας πως «ύστερα από τα προβλήματα του τύπου όπως το ελληνικό δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάνες.»
Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη με Γάλλο δημοσιογράφο, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό, ο Γκοντάρ αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την ταινία του και τις απόψεις του για την Ελλάδα:
«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία… Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης… Ολος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες… Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου».
Στην ταινία του ο Γκοντάρ, με αφορμή μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, με διάφορους σταθμούς από Νάπολη και Ελλάδα μέχρι Αίγυπτο, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για το σύγχρονο κόσμο μας και τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά του προβλήματα. Μια ταινία με έναν Γκοντάρ να συνεχίζει το στιλ που γνωρίσαμε από το «Με κομμένη την ανάσα» μέχρι πιο πρόσφατες όπως «Η μουσική μας»……..

πηγή*