Με μικρές βελτιωτικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ…

την ύστατη στιγμή, κυρίως στα θέματα διοίκησης και στη βάση της ενίσχυσης της ακαδημαϊκής παρουσίας, όπως η εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με μάστερ, επιχειρεί η υπουργός Παιδείας να γεφυρώσει το χάσμα με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Πιο αναλυτικά, τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα έχουν την πλειοψηφία έναντι των εξωτερικών μελών. Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα πτυχία των πολυτεχνικών σχολών θα είναι ισότιμα με μάστερ.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Συγκλήτου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής προγράμματος σπουδών από τους φοιτητές μετά το πρώτο έτος σε τμήμα της ίδιας σχολής
Στα μείον της νομοθεσίας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευσης αποτελεί το γεγονός ότι δεν θα χορηγούνται εφεξής δωρεάν συγγράμματα σε φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα για δεύτερη φορά.
Σήμερα, άλλωστε, παραμονή της έναρξης της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεδριάζουν εκτάκτως τόσο η Σύνοδος των πρυτάνεων όσο και η ΠΟΣΔΕΠ, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών (σ.σ. τελευταία στιγμή η συζήτηση στη Βουλή μετατέθηκε από σήμερα Δευτέρα στην αυριανή συνεδρίαση), ενώ αυτή την ώρα φοιτητές έχουν καταλάβει τα Προπύλαια.
Οι αλλαγές
Μέχρι να ψηφιστεί το σχέδιο (Τετάρτη ή Πέμπτη), οι διοικήσεις των ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί αναμένουν περισσότερα από την υπουργό Παιδείας, η οποία, προς το παρόν τουλάχιστον, περιορίζεται στις εξής προσφορές:
* Πλειοψηφική παρουσία των καθηγητών στα Συμβούλια των Ιδρυμάτων έναντι των εξωπανεπιστημιακών.
* Αναβάθμιση της Συγκλήτου με ενίσχυση αρμοδιοτήτων σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα και διεύρυνση του αριθμού των μελών της.
* Απόσυρση των περί εισαγωγής σε σχολές με τη διατήρηση των τμημάτων ως βασικών εκπαιδευτικών μονάδων. Εγκαταλείπεται, συνεπώς, και το σχέδιο για ύπαρξη προπαρασκευαστικού έτους στα ΑΕΙ.
* Εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με μάστερ.
Μικροδιορθώσεις
Μικροδιορθώσεις που δεν αλλάζουν το πνεύμα των αλλαγών. Μεταξύ αυτών:
* η απόφαση του Συμβουλίου για την παύση του πρύτανη πρέπει να είναι αιτιολογημένη,
* ο σύντομος κύκλος σπουδών αποδίδει, όχι τίτλο, αλλά πιστοποιητικό κατάρτισης,
* οι πόροι των ΑΕΙ μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε νόμιμη πηγή κ.ά.
Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει
* Σβήνει όλα τα εμπόδια στην πρόσβαση των αποφοίτων όλων των φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, κολλέγια κ.ά.) στα ΑΕΙ.
Προβλέπει κατατακτήριες εξετάσεις σε προγράμματα σπουδών των ανώτατων ιδρυμάτων όχι μόνο για τους πτυχιούχους άλλων ΑΕΙ (σ.σ. η διαδικασία πλέον θα ταυτίζεται με την αναγνώριση πιστωτικών μονάδων), αλλά και για τους αποφοίτους «ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών». Οι όροι θα ρυθμίζονται στο πλαίσιο του Οργανισμού κάθε Ιδρύματος.
Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται και το απώτερο σχέδιο για την περιβόητη κινητικότητα στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, το οποίο με τη σειρά του θα εξυπηρετήσει την εφαρμογή του ήδη προαναγγελθέντος Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
* Ανοίγει την πόρτα των ΑΕΙ στους πολιτικούς, αφού τους κάνει δεκτούς στα Συμβούλια, προσθέτοντας στα ενδεδειγμένα προσόντα των εξωτερικών μελών την ευρεία αναγνώριση (και) στην πολιτική ζωή.
Δεν διευκρινίζεται, άρα δεν τίθεται ζήτημα διάκρισης ανάμεσα σε εν ενεργεία ή συνταξιούχους πολιτικούς, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν λαμβάνειν και την κατ’ αποκοπήν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στα Συμβούλια των ΑΕΙ.
Με όλα αυτά τα δώρα και τα αντίδωρα η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, επιχειρεί να περάσει το σχέδιο νόμου χωρίς να αλλοιώσει το βασικό πυρήνα των αλλαγών αλλά και χωρίς να πολώσει το κλίμα τη δύσκολη τρέχουσα περίοδο, λίγο πριν ανοίξουν όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και τα σχολεία και μαζί τους ένα μεγάλο μέτωπο Παιδείας απέναντι στην κυβέρνηση.
Αρκούντως επιβαρυντικές χαρακτηρίζονται και οι εσωκομματικές αντιδράσεις, μερικές από τις οποίες έφτασαν στη Βουλή. Προχθές, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Σπ. Βούγιας και Κ. Καρτάλης, κατέθεσαν τροπολογίες επί βασικών διατάξεων του σχεδίου, κυρίως για τα Συμβούλια και τις διαδικασίες ανάδειξης του πρύτανη.
Πάντως, το διήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών από χθες, η έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων και η συνεδρίαση της ΠΟΣΔΕΠ σήμερα, δείχνουν τις επίσης αμετακίνητες θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και την ψυχρή υποδοχή των αλλαγών. Ηδη πρυτάνεις χαρακτηρίζουν επουσιώδεις τις τροποποιήσεις που έγιναν στο παρά πέντε της τελικής διαδικασίας, έστω κι αν πρόκειται για καλά προμελετημένες παραχωρήσεις. Οι δε πανεπισημιακοί συντονίζονται σε εντονότερη δράση.
Την Τετάρτη οργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μαζί με εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες, ενώ από χθες οργανώνονται εκδηλώσεις συζητήσεις με προσκεκλημένους Ελληνες καθηγητές εξωτερικού αλλά και πρυτάνεις.
Δύο χρόνια διορία στους αιώνιους
Δύο χρόνια διορία στους αιώνιους φοιτητές δίνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να λύσουν το θέμα της αποφοίτησής τους. Από την άλλη, αφαιρεί το δικαίωμα χορήγησης δωρεάν βιβλίων σε όσους παρακολουθούν δεύτερη φορά ένα μάθημα και σε όσους θέλουν να σπουδάσουν δεύτερη επιστήμη. Επί πληρωμή, από φέτος.
Οπως αναφέρεται στις μεταβατικές διατάξεις, σε ό,τι αφορά τους αιώνιους:
Μεταβατικές διατάξεις
“Οσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων απ’ όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος”.
Για τα συγγράμματα
“Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα σε φοιτητές:
* που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου και
* για μαθήματα που παρακολουθούν για δεύτερη φορά, για τα οποία τους έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν σύγγραμμα».