Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο για την Παιδεία

- Advertisement -
Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί,

μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις τους, επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Η Σύνοδος των πρυτάνεων καλεί την ύστατη στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».
Με αυτή την ανακοίνωση η Σύνοδος παραμένει σε θέση πολεμική και περιμένει, όπως όλη η κοινότητα, τις εξελίξεις εντός των τειχών της Βουλής και δη από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα, ορισμένοι πρυτάνεις εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την τελική έκβαση της «μάχης», τροφοδοτούμενη τόσο από τις (διαρκείς) διαρροές για πρόθεση υποχώρησης μέχρι και σε κομβικά ζητήματα, όπως του πρύτανη, όσο και από τη σύμπνοια που επικρατεί σε όλο το χώρο.
Στο ψήφισμά της η Σύνοδος, που διεξήχθη στο Λαύριο (στο Τεχνολογικό Πάρκο υπό την ευθύνη του ΕΜΠ), δηλώνει κατηγορηματικά: «Το σχέδιο νόμου που εισάγεται για ψήφιση δεν μπορεί στην παρούσα του μορφή να σηματοδοτήσει την ουσιαστική και λειτουργική μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα Πανεπιστήμια και χρειάζεται η κοινωνία», ενώ επικαλείται και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής που, χθες, με τη γνωμοδότησή του «επιβεβαίωσε τα συνταγματικά αδιέξοδα και τις νομοθετικές κακοτεχνίες του νομοσχεδίου που είχε έγκαιρα επισημάνει η Σύνοδος».
Κατά τ’ άλλα, καταγγέλλει ότι «η έλλειψη έγκαιρης και υπεύθυνης ενημέρωσης για τις όποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι προτάσεις της Συνόδου των πρυτάνεων, των Πανεπιστημίων, των εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας αγνοήθηκαν συστηματικά, όταν δεν λοιδορήθηκαν» και προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους διακυβεύεται η λειτουργία των Πανεπιστημίων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οπως αναφέρεται:
Το ψήφισμα
«Στο σημείο που βρισκόμαστε η συμβολή των Ελλήνων βουλευτών είναι κρίσιμη. Με το νομοσχέδιο διακυβεύεται η λειτουργία των Πανεπιστημίων, αφού:
– Δεν αποδίδει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο.
– Δεν αποδίδει το σύνολο των διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στη Σύγκλητο και ταυτόχρονα καταργεί το πρυτανικό συμβούλιο ως όργανο καθημερινής διαχείρισης.
– Δεν προβλέπει την άμεση εκλογή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα αντίστοιχα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
– Δεν διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα του Ιδρύματος, καθώς και τον Τομέα ως ενιαία εκπαιδευτική και ερευνητική οντότητα.
– Δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση Ιδρυμάτων, έρευνας και φοιτητικής μέριμνας.
– Οι τροποποιήσεις που συνεχίζουν να διαρρέουν δεν αλλάζουν τον πυρήνα της λογικής του νομοσχεδίου που επιμένει στο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης. Η παύση εκλεγμένων οργάνων, κίνηση που δεν αποτολμήθηκε ποτέ στο παρελθόν και από κανέναν, συνιστά αυταρχισμό».
Ανευθυνότητα
Στον ίδιο βηματισμό και οι πανεπιστημιακοί. Μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους, χθες, κατήγγειλαν «την ανευθυνότητα και προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας χειρίζεται το τόσο σοβαρό θέμα της θεσμικής μεταρρύθμισης του Πανεπιστημίου, καθώς μία ημέρα πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου!».
Οσο για το περιεχόμενο του κειμένου που δημοσιεύθηκε προχθές στον Τύπο και περιλαμβάνει τις τροπολογίες που είναι έτοιμες από καιρό (σ.σ. και οι οποίες δόθηκαν στους εισηγητές των κομμάτων εν όψει της συζήτησης της Ολομέλειας, χωρίς ωστόσο να κατατεθούν επισήμως), η ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει πως «απέχει σημαντικά σε κεντρικά του σημεία από τις θέσεις της Ομοσπονδίας».
Οπως αναφέρεται στο ψήφισμά της, «το Ν/Σ συνεχίζει να περιέχει διατάξεις, οι οποίες είναι προσβλητικές για τους Ελληνες πανεπιστημιακούς δασκάλους. Επίσης δείχνει να χρήζει σοβαρής περαιτέρω νομικής αλλά ακόμα και γλωσσικής επεξεργασίας. Η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας νόμος εφαρμόζεται στα ΑΕΙ, όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αρα η όποια μεταρρύθμιση, για να πετύχει και να μην εξαντληθεί σε ρητορική, πρέπει να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα».
Για τους λόγους αυτούς, η ΠΟΣΔΕΠ «καλεί τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ανεξαρτήτως κόμματος να μην ψηφίσουν το ν/σ στην παρούσα μορφή», ενώ σε περίπτωση που αυτό ψηφιστεί προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.
Καλεί τους Συλλόγους άμεσα σε γενικές συνελεύσεις μέχρι τις 2/9 και την επομένη, σύγκλιση της Διοικούσας Επιτροπής με σκοπό «την αποτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης».
Τα ίδια και από ΤΕΙ
Σε ανάλογο πνεύμα και οι αποφάσεις των διδασκόντων στα ΤΕΙ που επιμένουν στην απόρριψη του μοντέλου διοίκησης, ενώ καταγγέλλουν την απόρριψη θέσεων του κλάδου (όπως δυνατότητα τρίτου κύκλου σπουδών), παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από στελέχη του υπουργείου, καθώς και την πρόταση περί εξομοίωσης των πολυτεχνικών πτυχίων με μάστερ.
«Ε»

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog