“Άνευ νοήματος” και “σπατάλη χρημάτων”… θεωρεί την προβολή των δραστηριοτήτων του Δήμου στη ΔΕΘ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ο οποίος και αποφάσισε να σπάσει μία παράδοση δεκαετιών και να μη “στήσει” το περίπτερο της πόλης.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του δημάρχου, που επικαλείται το “¨Βήμα”, “σε μία εποχή ύφεσης και με τα οικονομικά προβλήματα του δήμου δεδομένα, οι δαπάνες για ενοικίαση περιπτέρου είναι άνευ λόγου”, ενώ όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος σημειώνει, οι πολίτες της συμπρωτεύουσας έχουν πλήρη επίγνωση, του τι κάνει και τι δεν κάνει η Αυτοδιοίκηση.

Διαχρονικά, η αναλογία ιδιωτικού – δημοσίου τομέα στην Γενική Έκθεση του Σεπτέμβρη είναι οκτώ προς δύο.

Όμως, όπως εξηγούν κύκλοι της εκθεσιακής αγοράς, σε επίπεδο εμβαδού κι επιφανείας η αναλογία γίνεται περίπου 50-50. Δηλαδή, τα μεγάλα περίπτερα ανήκουν σε υπουργεία, οργανισμούς του δημοσίου και ΔΕΚΟ.

Η πρωτοβουλία του δημάρχου έρχεται σε μία εποχή έντονου προβληματισμού τόσο για την χρησιμότητα της Γενικής Έκθεσης όσο και για την παρουσία της κυβέρνησης, των κομμάτων και των φορέων.

Πάντως, σημειώνεται ότι η απόφαση του κ. Μπουτάρη δεν είναι η πρώτη που δημιουργεί “μαύρα σύννεφα” στις σχέσεις μεταξύ ΔΕΘ και HELEXPO.

Είχε προηγηθεί ο πρώην δήμαρχος, κ. Β. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος “μπλόκαρε” στο υποθηκοφυλακείο 50 στρέμματα που είχε παραχωρήσει στη ΔΕΘ την δεκαετία του 1950 ο δήμος, για να μην προχωρήσει η ανάπλαση των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα.