Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σκληρός φόρος ακόμα και στο σουβλάκι!

- Advertisement -

Ακόμα και το σουβλάκι συγκαταλέγεται στη λίστα των προϊόντων που από 1η Σεπτεμβρίου θα περάσουν από συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%…

Στον αυξημένο συντελεστή υπάγονται πλέον οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα, τα μεταλλικά και αεριούχα νερά, όλα τα αναψυκτικά, τα είδη που πωλούν τα εστιατόρια, οι καφετέριες, ακόμα και τα delivery αλλά και το πρωϊνό που σερβίρει ένα ξενοδοχείο και η ημιδιατροφή.

Γι’ αυτό το λόγο έντονα αντιδρούν και οι ξενοδόχοι καθώς στον υψηλό συντελεστή υπάγονται πλέον αρκετά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η μετάταξη στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και συνοδεύεται από πρόβλεψη είσπραξης εσόδων 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. το 2012

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, από την 1η Σεπτεμβρίου το κόστος ενός γεύματος τεσσάρων ατόμων σε ταβέρνα που σήμερα κοστίζει 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 76,16. Μια τυρόπιτα από 2 ευρώ θα ανατιμηθεί στα 2,2μ μία συσκευασία έξι αναψυκτικών από 3,5 ευρώ στα 3,8 και ένας δίλιτρος χυμός από 3,70 στα 4.

Μέχρι νεωτέρας, πάντως, τα μόνα προϊόντα που γλιτώνουν τον συντελεστή ΦΠΑ 23% είναι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, το εμφιαλωμένο νερό και τα γλυκά από ζαχαροπλαστεία (αν δεν καταναλώνονται επιτόπου), τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή 13%, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα πάντως με το ΕΒΕΑ, από τον Μάιο του 2009 υπάρχει κοινοτική οδηγία που παροτρύνει την εξαίρεση από τον συντελεστή του 23% των επαγγελμάτων εστίασης διότι είναι κλάδος που προσφέρει εργασία και συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

newsbeast.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog