Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έφυγε ο Λεωνίδας Κύρκος.

- Advertisement -
Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής στα 87 του χρόνια ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος.

Ο Λεωνίδας Κύρκος που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν συχνά στο νοσοκομείο, απεβίωσε στις 06:25 το πρωί. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένος το 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Λεωνίδας Κύρκος μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ.

Υπήρξε πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, όταν εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) στην οποία και εκλέχτηκε Πρόεδρος. Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964 εξελέγη με την ΕΔΑ και η χούντα της 21ης Απριλίου 1967 τον συνέλαβε και φυλάκισε για 5 χρόνια. Επανεξελέγη βουλευτής μετά την μεταπολίτευση το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε για ως δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Αυγή.
Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991 και υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού από το 1989 μέχρι το 1993 από τον οποίο και προτάθηκε τιμητικά το 2000 για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας.
Την λύπη του για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου εκφράζει ο ποιλτικός κόσμος

Την λύπη του για τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης -σημειώνοντας πως τον συνδέουν με τον εκλιπόντα κοινή αγώνες για την προκοπή του λαού και του τόπου- με την ακόλουθη δήλωση:

“Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωϊκής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας από τη μεταξική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Ήταν πάντοτε μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο και τον χαρακτήριζε δημοκρατικό ήθος, απόλυτη εντιμότητα, σταθερότητα στις απόψεις και πολιτικό θάρρος το οποίο εκδήλωσε από την εποχή της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και όλη την πολιτικού του πορεία. Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πνεύμα ανοικτό, χωρίς αγκυλώσεις, έβλεπε μακριά και προπαντός υπήρξε από τους πολιτικούς που με πράξεις έβαζε το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού. Η απώλειά του είναι μεγάλη για το δημόσιο βίο και εκφράζω την οδύνη γι’αυτήν. Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, τους οικείους του και τους φίλους του”, κατέληξε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με συγκίνηση και οδύνη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Κύρκου. Η Ελλάδα σιγά – σιγά αδειάζει από την δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό. Στάθηκε με θάρρος και όρθιος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και στα στρατοδικεία, μετατρέποντας την απολογία του σε κατηγορητήριο, εκπροσωπώντας όλους και όλες που έδιναν την μάχη ενάντια σε κατακτητές, φασιστικά καθεστώτα και ξενοκίνητες δικτατορίες. Μετά την μεταπολίτευση ο Λεωνίδας έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: την ενότητα και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Η επιτυχία της δημιουργίας της Ενωμένης Αριστεράς το 1974 και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το 1989, ήταν και δικό του έργο. Αποχαιρετάμε τον ακούραστο αγωνιστή, τον μαχητή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με την δέσμευση για νέους, μεγάλους και μικρούς αγώνες, στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Καλό ταξίδι σύντροφε Λεωνίδα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε:

“Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος. Ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος. Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας. Το πάθος του για την ανανέωση του Αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αντίο ακριβέ μας σύντροφε”.

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ως ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στον τόπο. Οικοδόμησε μια Αριστερά πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο ανοικτή στα νέα ρεύματα και μπόρεσε να την οδηγήσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές στην Ενωμένη Ευρώπη. Ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό. Ο Λεωνίδας Κύρκος με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο. Για μένα υπήρξε πολύτιμη η προσωπική σχέση που είχαμε, τον αποχαιρετώ με αγάπη και εκφράζω στην οικογένεια του, στους οικείους και φίλους του θερμά συλλυπητήρια».
πηγή : Enet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog