Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πέθανε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης .

- Advertisement -

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Η κηδεία του ηθοποιού θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου, από το Α΄Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

Επιστροφή

Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Η κηδεία του ηθοποιού θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου, από το Α΄Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

Ο Λυκούργος Καλλέργης, επί εξήντα χρόνια, έπαιξε πάνω από 500 ρόλους, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο. Πέρασε στη σκηνοθεσία, δίδαξε νέους ηθοποιούς σε δραματικές σχολές, μετέφρασε θεατρικά έργα, δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλισμό, διετέλεσε βουλευτής του ΚΚΕ το 1977.
Καταγόταν από οικογένεια Κρητικών οπλαρχηγών και ήταν γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη, πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1914, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Τέλειωσε τη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα -όπου και ήρθε στα δέκα του χρόνια- και έκανε θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Κάρολου Κουν.
«Βασικά στο ξεκίνημα μου, με επηρέασε μεταξύ άλλων και η κρητική λογοτεχνία. Από τα πρώτα βιβλία που διάβασα στην Κρήτη στην παιδική μου ηλικία ήταν ο «Ερωτόκριτος» και η «Ερωφίλη». Ένιωσα έναν κόσμο ολόκληρο να ζωντανεύει και αυτό με συντάραξε», είχε πει σε συνέντευξή του.

Ίσως δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρώτος του ρόλος στο θέατρο ήταν ο Πανάρετος στην «Ερωφίλη» του Χορτάτζη, που έπαιξε με τη «Λαϊκή Σκηνή» του Κάρολου Κουν το 1934.
Είχε επίσης αναφέρει ότι στα νεανικά του χρόνια, τον είχε συγκλονίσει η ανάγνωση των έργων του Ντοστογιέφσκι και αργότερα στο θέατρο ο Τσέχωφ, του οποίου έπαιξε και μετέφρασε τα περισσότερα θεατρικά έργα.

Στην πολύχρονη διαδρομή του στην ελληνική θεατρική σκηνή, ερμήνευσε ρόλους στην ελληνική και ξένη δραματουργία: αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Στρίντμπεργκ, Πιραντέλο, Γκόγκολ, Ο’ Νηλ κ.α.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ο ίδιος θεωρούσε τον «Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ίψεν, την «Ερωφίλη» του Χορτάτζη και την «Αντιγόνη» του Ανούιγ.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης (1942-1950), όπου έμελλε να γνωρίσει την πρώτη σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Μαρία Φωκά, η οποία βρέθηκε συγκατηγoρούμενη το 1952 στη δίκη Μπελογιάννη. Μαζί της απέκτησε μια κόρη, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Τζένη Κολάρου, έναν γιο.

Ο Λυκούργος Καλλέργης , πρωταγωνίστησε στη συνέχεια σε πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και επί 18 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, στη Δραματική Σχολή του οποίου και διετέλεσε καθηγητής. Συνεργάστηκε με όλα τα «ιερά τέρατα» της ελληνικής θεατρικής σκηνής: Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Αιμίλιο Βεάκη, Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή κ.ά.

Εξίσου σημαντική ήταν η πορεία του στον ελληνικό κινηματογράφο που ξεκίνησε το 1949 με τον «Κόκκινο βράχο» του Γρηγόρη Γρηγορίου και τελείωσε το 2001 με τον «Αλέξανδρο και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου.

Συμμετείχε επίσης στις τηλεοπτικές διασκευές του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975) και στους «Πανθέους» του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (1977), παραγωγές που έγραψαν ιστορία στα τηλεοπτικά χρονικά.
Επίσης, υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών.

Το 2007, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος δήλωσε για το θάνατο του Λ. Καλλέργη: «Ένας σημαντικός άνθρωπος του πολιτισμού και των κοινωνικών αγώνων έφυγε από κοντά μας. Ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε μια πνευματική προσωπικότητα που υπηρέτησε με αφοσίωση τη δραματική τέχνη ως ερμηνευτής, σκηνοθέτης, δάσκαλος και θεατρικός συγγραφέας. Ταυτόχρονα όμως ήταν ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης με ενεργό συμμετοχή στα κοινά, αγωνιζόμενος πάντα για τις αξίες του πολιτισμού και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των αδυνάτων. Η θητεία του στα κοινοβουλευτικά έδρανα κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και η μακρόχρονη συνδικαλιστική δράση του χαρακτηρίσθηκαν από την αξιοπρέπεια, τη σεμνότητα και την ιδεολογική συνέπεια που τον διέκριναν ως άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Λυκούργου Καλλέργη και έκανε έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα του πνεύματος και της Τέχνης. Τίμησε με την πολύχρονη παρουσία του το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η προσφορά του στον πολιτισμό ήταν σημαντική. Όπως και η συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική ζωή του τόπου. Η ζωή του, η πορεία του στο θέατρο, η παρουσία του στη Βουλή, μετά την Μεταπολίτευση, χαρακτηρίστηκαν από την συνέπειά του στις ιδέες του, το ήθος και την σεμνότητά του».
Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Λυκούργος Καλλέργης, που σήμερα έφυγε από κοντά μας, προσέφερε ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία: μέσα από την Τέχνη του, στην οποία διακρίθηκε χάρη στο ταλέντο και το ήθος του, μέσα από το πλούσιο μεταφραστικό και διδακτικό του έργο, μέσα από τη δια βίου συνδικαλιστική και πολιτική του δράση. Υπήρξε ένας πραγματικός πνευματικός άνθρωπος, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για την απώλειά του και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε για την απώλεια του Λυκούργου Καλλέργη: «Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του περασμένου αιώνα, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Ο Λυκούργος Καλλέργης, άνθρωπος του Θεάτρου, του Κινηματογράφου, αλλά και της Τηλεόρασης, που συνέδεσε την παρουσία του με εμβληματικές τάσεις και μορφές του Νεοελληνικού Θεάτρου, ακολούθησε την ανθρώπινη μοίρα. Πλήρης ημερών, αποτελεί υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου, χαρισματικού ηθοποιού, αλλά και συνεπούς αγωνιστή της Αριστεράς, με οικογενειακή παράδοση. Συλλυπούμαστε τους συγγενείς του, τους φίλους του και τους συντρόφους του». 
Τα θλίψη του εκφράζει ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του: «Χάθηκε σήμερα το πρωί, Σάββατο 27 Αυγούστου 2011, μια κορυφαία προσωπικότητα του αιώνα μας, ο Λυκούργος Καλλέργης, ο οποίος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1914. (…) Σε όλη του τη ζωή τίμησε τον πατέρα του Σταύρο Καλλέργη, οργανωτή της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς το 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ιδρυτή του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου, πρωτοπόρου σοσιαλιστή από την περιοχή Μυλοπόταμου Κρήτης, μέσα από το «Ίδρυμα Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών Σταύρος Καλλέργης». (…) Ο Λυκούργος Καλλέργης ήταν ένας πολιτικοποιημένος θεατράνθρωπος και ανιδιοτελής αγωνιστής, ένας διανοούμενος που υπηρέτησε τα ευγενικότερα ιδανικά, που αποτελούν και τις παρακαταθήκες για κάθε νέο αγωνιστή της αριστεράς. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά της συλληπτήρια στους οικείους του».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε για το θάνατο του Λ. Καλλέργη: «Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο τελευταίος των μεγάλων του ελληνικού θεάτρου, ο Λυκούργους Καλλέργης, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων της πατρίδας μας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αριστεράς, ένας ακριβός μας σύντροφος. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση «ο Λυκούργος Καλλέργης με τη συνεπή του πορεία στην τέχνη και την πολιτική δίδαξε ήθος. Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, υπηρέτησε το λειτούργημα του ηθοποιού έχοντας σπουδαίο έργο και σημαντικές παραστάσεις. Αλλά και στην πολιτική υπερασπίστηκε τις ιδέες του με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και τη γόνιμη ιδεολογική αντιπαράθεση. Η απώλεια του μας γεμίζει με βαθιά θλίψη. Η ελληνική κοινωνία και το θέατρο θα είναι πλέον φτωχότερα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
πηγή : Enet.gr

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΕΡΓΗΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΑΝ.
    ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

  2. όλοι οι σοβαροί καλλιτέχνες φημίζονται για το ήθος τους και για τον αγώνα ζωής ου έκαναν…αυτά να τα βλέπουν οι "αγωνιστές"…"καλλιτέχνες " και μη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog