Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ναι” στο πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων από το ΣτΕ

- Advertisement -

Υπέρ του ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων τάχθηκε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματική τη διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων για οποιουσδήποτε λόγους…
Σύμφωνα με την απόφαση, το ΣτΕ έκρινε πως το άρθρο 5, παράγραφος 1 του Συντάγματος κατοχυρώνει ως ατομικό δικαίωμα την προσωπική και την οικονομική ελευθερία.

Ως εκ τούτου, “ειδικότερη εκδήλωση αυτής της ελευθερίας αποτελεί η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή, η ελευθερία επιλογής και ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος”.

Το δικαστήριο επισήμαινε, ότι “τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτό νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας”.

Η απόφαση ουσιαστικά δικαιώνει τον υπουργό Μεταφορών, Γ. Ραγκούση, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα του προκάτοχου του, Δ. Ρέππα, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί, γεγονός που του “εξασφάλισε” εσωκομματικά πυρά και τη σφοδρή αντίδραση των αυτοκινητιστών, που προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που αφορούσε προσφυγές για την έκδοση αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, ανέφερε ότι στην “επαγγελματική ελευθερία ο νόμος μπορεί να επιβάλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητας”.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog