Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βάσεις 2011: Η πτώση και τα παράδοξα

- Advertisement -

Τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων ετών σημείωσαν φέτος οι βάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα της χώρας. Τα δύσκολα θέματα, σε συνδυασμό με τις…

 παράπλευρες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οδήγησαν σε σχεδόν καθολική καθίζηση του πήχη εισαγωγής, η οποία άγγιξε τα 3.673 μόρια σε πανεπιστημιακό τμήμα της περιφέρειας!

Ο σημαντικά μειωμένος αριθμός των αριστούχων, η αδυναμία των περισσότερων νοικοκυριών να χρηματοδοτήσουν σπουδές μακριά από το σπίτι και το πάγωμα των προσλήψεων από το Δημόσιο καθρεφτίζονται στα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Ετσι οι βάσεις στα περιζήτητα τμήματα του κέντρου έπεσαν αρκετές εκατοντάδες μονάδες, όπως στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου, που έπεσε κατά 758 μόρια και διαμορφώθηκε στα 18.453 ή τη Νομική Αθήνας που έπεσε κατά 285 μόρια φτάνοντας τα 18.608.

Η πτώση άγγιξε και όλες τις ιατρικές σχολές, που έπεσαν κάτω από τα 19.000 μόρια, με μοναδική εξαίρεση εκείνη της Αθήνας, η βάση της οποίας διαμορφώθηκε στα 19.153 μόρια (-300). Ωστόσο η τελευταία έχασε τον τίτλο της πιο υψηλόβαθμης σχολής μένοντας πίσω από τη Στρατιωτική Ψυχολογία Θεσσαλονίκης με 19.282 μόρια (-104). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα κεντρικά ΤΕΙ, πολλά από τα οποία βυθίστηκαν κατά αρκετές εκατοντάδες ή χιλιάδες μόρια, με πιο ακραίο παράδειγμα το τμήμα Δομικών Εργων του ΤΕΙ Πειραιά που έπεσε κατά 3.288 μόρια (12.197).

Από την άλλη, η κρίση οδήγησε πολλούς υποψηφίους να επιλέξουν σπουδές κοντά στο σπίτι, με συνέπεια τη μεγάλη κάμψη σε τμήματα της περιφέρειας, ιδιαίτερα στις λιγότερο δημοφιλείς σχολές. Η συντριπτική πλειονότητα των 152 τμημάτων ΑΕΙ με πτώση πάνω από 1.000 μόρια βρίσκεται εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίίου με μείον 3.673 μόρια (11.097). Πιο ισορροπημένη είναι η εικόνα στα ΤΕΙ, καθώς τα τμήματα με μεγάλη πτώση μοιράζονται ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε περισσότερα από τα μισά ΤΕΙ εισήχθησαν φοιτητές με βαθμολογία κάτω από τη βάση!

Ακόμη, οι αρνητικές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα έβαλαν τη σφραγίδα τους στα παιδαγωγικά τμήματα, που παρουσίασαν εντυπωσιακή πτώση. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου, η βάση του οποίου «βυθίστηκε» κατά 2.068 μόρια και διαμορφώθηκε στα 15.247.

Από τα 514 τμήματα του μηχανογραφικού μόλις 25 τμήματα ΑΕΙ και 57 ΤΕΙ ανέβασαν τον πήχη εισαγωγής τους. Στα πανεπιστήμια ανοδικά κινήθηκαν οι ξένες φιλολογίες, βασικά λόγω των καλών επιδόσεων στην ξένη γλώσσα, ενώ από τα ΤΕΙ ανέβηκαν κυρίως τα περιφερειακά τμήματα που είχαν πέρυσι πολύ χαμηλή βάση, από 1.000 έως 7.000 μόρια.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην κατηγορία του 10%, που καταργείται από του χρόνου. Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων που αποφάσισαν να δοκιμάσουν φέτος την τύχη τους σε συνδυασμό με τις χαμηλές βάσεις που είχαν διαμορφωθεί πέρυσι οδήγησαν σε φρενήρη άνοδο των βάσεων σχεδόν στο σύνολο των τμημάτων κατά πολλές χιλιάδες μόρια. Ρεκόρ σημείωσε η Φυσική Ιωαννίνων που εκτοξεύτηκε από τα 3.020 στα 16.381 μόρια καταγράφοντας αύξηση 13.361 μορίων!

Στην Ιατρική Αθήνας με βαθμό 15,6!

Βάσεις εισαγωγής δύο ταχυτήτων προκαλεί η κατάργηση των μετεγγραφών και η καθιέρωση των ειδικών κατηγοριών, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Οπως είναι γνωστό, φέτος διατέθηκε το 20% των θέσεων αποκλειστικά για τις κατηγορίες των υποψηφίων που έως πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφή, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων έως τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής για την ίδια σχολή. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα εντοπίζονται στην κατηγορία των πολυτέκνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υποψήφιος της εν λόγω κατηγορίας μπήκε στη Φιλολογία Αθήνας με 1.885 μόρια, ενώ η βάση εισαγωγής είναι 17.261! Επίσης για την ίδια κατηγορία η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 2.664 μόρια για το Μαθηματικό Αθήνας (έναντι 15.769 μορίων με τη γενική σειρά), σε 3.326 για την Πληροφορική Πειραιά (έναντι 14.735) και σε 15.667 μόρια για την Ιατρική Αθήνας (έναντι 19.153).

Δικαιολογώντας την απόφασή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι με το προηγούμενο σύστημα των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών παρατηρούνταν μέχρι και 200% περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές με χαμηλότερο βαθμό εισαγωγής από ομοειδείς σχολές. Αντίθετα, «με το νέο σύστημα, ακόμα κι όταν παρατηρείται εισαγωγή με χαμηλή βαθμολογία, κάτι που συναντάται σε ελάχιστες περιπτώσεις (μονοψήφιος αριθμός ανά τμήμα), η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάζεται».

Εμειναν εκτός λόγω μηχανογραφικού

Δεκάδες υποψήφιοι έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διότι δεν είχαν συμπληρώσει σωστά το μηχανογραφικό! Πρόκειται για περίπου 60 παιδιά, που υπέβαλαν κανονικά το δελτίο τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας αλλά δεν το οριστικοποίησαν, με αποτέλεσμα να μην δουν το όνομά τους στους εισακτέους, παρότι έπιασαν τα απαραίτητα μόρια. Το υπουργείο εξετάζει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και αναζητεί λύση.

Λιγότερες οι θέσεις που έμειναν κενές!

Σχεδόν 17.000 περισσότερα από πέρυσι ήταν τα μηχανογραφικά που κατέθεσαν οι υποψήφιοι για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ίσχυσε η εισαγωγή με την κατηγορία του 10%, δηλαδή με υποψηφίους περασμένων ετών που κράτησαν τη βαθμολογία τους.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό ανήλθε σε 123.916, έναντι 106.189 πέρυσι, ενώ εισήχθησαν 77.893 υποψήφιοι, έναντι 84.368 το 2010. Από τους φετινές εισακτέους χρήση των ειδικών περιπτώσεων έκαναν οι 6.997. Τέλος, κενές έμειναν 1.568 κενές θέσεις, έναντι 4.108 πέρυσι.

Οι ημερομηνίες για τις εγγραφές

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα πραγματοποιηθούν από τις 12 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν οι επιτυχόντες και η διαδικασία εγγραφής τους θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο.


Espressonews.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog