Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ποιο θα είναι το επόμενο τραπεζικο deal;

- Advertisement -
«Φωτιά» έχουν πάρει τα σενάρια για το επόμενο τραπεζικό deal,

μετά και τις επίμονες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις με αυτή της Alpha και της Eurobank.

Από τους διαδρόμους λοιπόν επενδυτικών οίκων του Λονδίνου ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αλήθεια, σενάριο που θα ήθελε ένα «γάμο» μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Κοινώς για φήμες μιλάμε, αλλά είπαμε έχουν ενδιαφέρον.
Με δεδομένο το εξαιρετικά μεγάλο «αποτύπωμα» τραπεζικής παρουσίας της ΕΤΕ στην ελληνική αγορά, η συμπληρωματικότητα με την μεγαλύτερη Κυπριακή Τράπεζα που δεν έχει αντίστοιχα ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, σίγουρα βγάζει νόημα. Ομοίως η ΕΤΕ έχει πολύ μικρή παρουσία στην Κύπρο ενώ η ύπαρξη των Ρώσων στο μετοχολόγιο της Κύπρου, έχει κι αυτή τη σημασία της (είπαμε το φρέσκο χρήμα είναι σήμερα δυσεύρετο, ειδικά όταν προέρχεται από τη… Δύση).
Σημειωτέον πάντως ότι και μετά το PSI, αμφότερες οι τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, μέχρι…νεωτέρας.
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνένωσης θα ήταν μια Εθνική Ελληνοκυπριακή Τράπεζα, το οποίον ακούγεται μεν ωραία, πλην όμως δημιουργεί και δυσεπίλυτα προβλήματα.
-Που θα είχε η νέα τράπεζα την έδρα της;
-Ποια –και με ποιες ισορροπίες θα ήταν η σύνθεση του ΔΣ;
-Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης όχι μόνο στην ελληνική αλλά και την κυπριακή οικονομία;
– Τι θα γίνει με τη FinansBank;
«Δύσκολο» ένα τέτοιο deal ακόμη και σήμερα, απαντούν ψύχραιμοι παράγοντες της αγοράς, που δεν ενθουσιάζονται εύκολα και συνήθως «πέφτουν μέσα».
Όχι όμως και… αδύνατο!
Κάποιοι άλλοι βέβαια (επίσης από το εξωτερικό) θυμίζουν με νόημα την παλαιότερη πρόταση συνένωσης της Πειραιώς προς την Κύπρου και διερωτώνται για τη σκοπιμότητα που θα είχε τώρα μια εξέλιξη από την… ανάποδη, με έντονο το ρωσο-τσεχικό στοιχείο όσον αφορά στην εισροή φρέσκου χρήματος!
Και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να υπάρχουν αρκετές συνέργειες…
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog