Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Εμπλοκή” στη συνάντηση με την Τρόικα – Στον “αέρα” η 6η δόση

- Advertisement -

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (01/08) διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα… οι εκπρόσωποι της οποίας αποχώρησαν χωρίς να έχουν “εισπράξει” συμφωνία της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, που θα καλύψουν τη δημοσιονομική απόκλιση κάτω από το 1% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, πηγή της τρόικας, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.

Ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει ότι στο εξής η διαβούλευση θα γίνει σε επίπεδο Eurogroup.

Όπως φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών, το μείγμα πολιτικής της τρόικας δεν οδηγεί πουθενά, καθώς επιτείνει την ύφεση.

Κατόπιν τούτου τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα την Παρασκευή, με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως μετέδωσε το Mega, μεταφέρθηκε η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ αντιπρόσωποι του ΔΝΤ φέρονται να ζητούν έκτακτη συνεδρίαση.

“Χωρίς την 6η δόση, πάμε σε στάση πληρωμών”

“Ο πολιτικός κόσμος δείχνει ανίκανος να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να βάλει με τα σπλάχνα της, να κλείσει άχρηστους κρατικούς οργανισμούς και να λάβει μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη”, δήλωσε στο ΣΚΑΪ η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, “με τη φορολογία η χώρα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση, το ρευστό τελειώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και εάν τελικά δε δοθεί η 6η δόση, τότε πάμε για στάση πληρωμών…

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα μία ΔΕΚΟ, για παράδειγμα τον ΟΣΕ, να απολύσει άχρηστους υπαλλήλους, και να επιδείξει σοβαρότητα στο ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών χωρίς να περιμένει το 2013″.

cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog