Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τέλος στην τετράτροχη χλιδή σε βουλευτές και υπουργούς

- Advertisement -

Οι πολυτελείς λιμουζίνες, τα θηριώδη Lexus και Mercedes
με τα οποία βουλευτές και υπουργοί όργωναν την ελληνική επικράτεια θα δώσουν την θέση τους σε ταπεινά, συμβατικά Ι.Χ. των 1.400 κυβικών καθώς η μείωση του ετήσιου κόστους, που ξεπερνούσε τα 5 εκατομμύρια ευρώ, θα προσπεράσει κατά πολύ το 20%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο protothema.gr, με απόφαση του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του για ριζικές περικοπές στα προκλητικά βουλευτικά προνόμια, οι βουλευτές Αθήνας, Πειραιά, οι ευρωβουλευτές καθώς και αυτοί που εκλέχθηκαν από τα ψηφοδέλτια επικρατείας θα δικαιούνται αυτοκίνητα έως 1.400 κυβικά εκατοστά ενώ βουλευτές της επαρχίας θα μπορούν να επιλέξουν Ι.Χ έως 1.800 κυβικά και αυτό γιατί αναγκάζονται να εκτελούν τακτικά δρομολόγια αρκετών χιλιομέτρων ώστε να παραβρίσκονται τόσο στην Βουλή όσο και στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Επιπροσθέτως, ο γενικός διευθυντής του κοινοβουλίου κ. Θανάσης Παπαϊωάννου αναφέρει ότι “είναι σαφές πως θα υπάρξει μείωση δαπάνης. Θα υπάρξει επίσης διαφοροποίηση του πλαφόν κόστους για τους βουλευτές Αθήνα Πειραιά και Επαρχίας. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτοκίνητο αποτελεί εργαλείο δουλειάς”.
Περιορισμοί όμως δεν μπαίνουν μόνο στα κυβικά των αυτοκινήτων αλλά και στο ύψος του μηνιαίου μισθώματος. Συγκεκριμένα, τα βουλευτικά ΙΧ είναι ενοικιασμένα με την διαδικασία του leasing. Η τελευταία σύμβαση, η οποία υπογράφηκε επί θητείας του κ. Δημήτρη Σιούφα στην προεδρεία της Βουλής, λήγει εντός του Σεπτεμβρίου.
Η συγκεκριμένη σύμβαση προέβλεπε ότι κάθε βουλευτής δικαιούται αυτοκίνητο της αρεσκείας του, αρκεί το μηνιαίο μίσθωμα να μην υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ και τα κυβικά να μην ξεπερνούν τα 2.000 εκατοστά. Στην πορεία και με την δικαιολογία της περιβαλλοντικής ευαισθησίας η σύμβαση άνοιξε με αποτέλεσμα να επιτραπεί στους βουλευτές να προμηθεύονται υβριδικά ΙΧ δίχως όμως περιορισμό στα κυβικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς οι περισσότεροι έτρεξαν να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητά τους με Lexus που ξεπερνούν τα 4.000 c.c δίχως όμως να γνωρίζουν ότι και αυτά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βενζίνης.
Η πολυτέλεια σε αριθμούς
Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Βουλής και με βάση την τελευταία σχετική σύμβαση, 120 βουλευτές κυκλοφορούσαν με Lexus των 4.500 c.c. ενώ άλλοι 176 βουλευτές και ευρωβουλευτές προτίμησαν αυτοκίνητα των 2.000 c.c..
Από αυτούς οι 75 προτίμησαν την σταθερή εγγύηση των Mercedes καθώς θεώρησαν ότι με το χαρακτηριστικό τους σήμα θα κέρδιζαν πόντους, κύρος και… ψήφους, οι 55 επέλεξαν τους τέσσερις κύκλους των Audi, 25 το άγριο και επιβλητικό ύφος των BMW, λιγότεροι και συγκεκριμένα 17 των εκλεπτυσμένο κινητήρα των σουηδικών SAAB ενώ πιο ταπεινοί εμφανίστηκαν μόλις τέσσερις βουλευτές που επέλεξαν για τις μετακινήσεις τους Renault και Honda, τα οποία αν και είναι αξιόπιστα δεν έχουν συνδεθεί ακόμα στην συνείδηση του Έλληνα ως αυτοκίνητα κύρους.
Βέβαια, όλοι αυτοί, μετά την απόφαση του κ. Πετσάλνικου και ενόψει της νέας σύμβασης για προμήθεια βουλευτικών αυτοκινήτων που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, θα αναγκαστούν να παραδώσουν τα κλειδιά των πολυτελών τους αυτοκινήτων και να επιλέξουν από μια λίστα που θα περιλαμβάνει ταπεινά και συμβατικά μοντέλα.
Να σημειωθεί ότι το πλαφόν για το μηνιαίο μίσθωμα, από τα 1.500 ευρώ που ίσχυε θα πέσει κατά προσέγγιση στα 1.000 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα που μπορεί να έχει ένα αυτοκίνητο εκτός των καυσίμων που το πληρώνει ο κάθε βουλευτής.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog