Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βγήκαν στη Μεσόγειο δώδεκα τουρκικά πολεμικά

- Advertisement -

Δώδεκα πολεμικά πλοία έβγαλε στην ΝΑ Μεσόγειο η Τουρκία όχι μόνο ως αντίδραση έναντι στο Ισραήλ και της επίθεσης στο «Μαβί Μαρμαρά», αλλά κατά βάθος για να δημιουργήσει κλίμα «στρατιωτικοποίησης» της συζήτησης που έχει προκαλέσει με αφορμή τις έρευνες που θα κάνει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου στην ΑΟΖ της η Κύπρος με αμερικανική εταιρία πετρελαίων…
Στο θέμα των πολεμικών πλοίων αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο των μέτρων κατά του Ισραήλ »η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς ημέρες πιο αισθητή την παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων, ανατολικά και νότια της Κύπρου».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «επιχείρηση Μπαρμπαρός» και αναφέρει ότι το 2010 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσαν στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Αδριατική. Η «Σαμπάχ» υποστηρίζει ακόμη ότι «υπήρξαν νέες ρυθμίσεις για πιο ενεργό δράση της Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία συστάθηκε το 2006 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας». Έτσι ο αριθμός των φρεγατών της εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από τις 2 στις 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.
Η Άγκυρα είχε ήδη προϊδεάσει με δηλώσεις  του προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι τα πολεμικά της θα κάνουν συχνότερες περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακολούθησε με δηλώσεις  ο υπουργός ΕΕ κ. Μπαγίς,  ενώ χθες τουρκικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ανοικτή θάλασσα και η Τουρκία θα εφαρμόσει την αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον των δημοσιογράφων και κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η Τουρκία θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο,είπε: «η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
*prionokordela

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν δείξουμε ελάχιστη αξιοπρέπεια και θυμήσουμε έστω και λίγο σοβαρό κράτος , τότε όπως βγήκαν έτσι και θα ξαναμπούν τα τουρκικά πλοία.Εκτός και άν θέλουν οι Τουρκοι να χάσουν τα πλοία τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog